subota, 23. veljače 2019.

POSLJEDNJI DAH, Robert Bryndza

Izdavač: Znanje, 2018.
4. roman o Eriki Foster
[eng. Last breath]


Nakon što me prethodni roman o detektivki Eriki Foster - 'Mutna voda' - gotovo u potpunosti ostavio bez daha, odlučila sam odmah u ruke uzeti i 'Posljednji dah'. The show must go on, ne? :)

Četvrta knjiga u bilo kojem serijalu svojevrsni je milestone. U mnogo serijala, posebno kriminalističkih, autori znaju izvrsno ispričati prve tri knjige, ali im u četvrtoj (ili barem tu negdje, ovisno o dužini serijala) ponekad, ponestane mašte. Robertu Bryndzi to se nije dogodilo, a njegov serijal nastavlja, sa svakom novom knjigom, biti sve bolji.

Za razliku od prethodih romana, u ovom Erika nailazi na slučaj koji zapravo, budući da više nije u odjelu za ubojstva, nije njezin. U kontejneru za smeće pronađeno je tijelo ubijene žene s fatalnom ranom na bedrenoj arteriji. Erika ubrzo ovaj slučaj povezuje sa sličnim slučajem otprije nekoliko mjeseci, u kojem je žrtva imala identične ozljede. Sa svojim saznanjima Erika će pokušati uključiti se u istragu i dati joj svoj doprinos. Nedugo potom, još jedna žena biva oteta i, ukoliko Erika i njen tim ne uspiju reagirati na vrijeme, čeka je ista sudbina.

Tik-tak, igra počinje!

Čitav je ovaj roman jedna napeta utrka s vremenom i igra živaca koji se trzaju na svaki, pa i najmanji, šum. Pred Erikom je zahtjevna zadaća, koju mora ispuniti dok sat nemilosrdno otkucava u pozadini, govoreći joj kako je vremena sve manje. Baš zbog te užurbanosti i navale adrenalina, ovaj roman pročitat ćete u jednom popodnevu. Htjeli-ne htjeli, nećete se od njega uspjeti odvojiti.

Za razliku od klasičnih potraga za zločincem, ovdje nam krivac vrlo rano postaje poznat, baš kao i njegov modus operandi, ali ono za čim cijelo vrijeme tragamo su razlozi zašto radi to što radi - i, naravno, kako ga uhvatiti i spriječiti još jedan zločin, spasiti iduću žrtvu. Puno puta mislit ćete da ste sve povezali i shvatili, ali onda ćete otkriti kako ste ipak bili u krivu. Unatoč tome što znamo i krivca i način na koji operira, iznenađenja i dodatnih uzbuđenja u ovom romanu nikako ne manjka.

Robert Bryndza još je jednom uspio stvoriti napet i uzbudljiv triler, koji će se mahnito čitati. S Erikom Foster sve se više volim družiti, i nadam se da će prilika za to biti još mnogo - u mnogim uzbudljivim romanima ovog serijala koji tek dolaze.

_____________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2TdqAt4