nedjelja, 24. veljače 2019.

BAKLJA U NOĆI, Sabaa Tahir

Izdavač: Vulkan, 2017.
2. dio serijala 'Žar u pepelu'
[eng. A torch against the night
 
 
Smjestivši ju u okrutni distopijski svijet, Sabaa Tahir u ovom nas je serijalu upoznala sa nevjerojatno maštovitom i magičnom fantastičnom pričom ispunjenom svim onim magičnim sastojcima koji čine sve najbolje fantastične serijale. Serijal koji je započeo 'Žarom u pepelu' u ovoj će se knjizi razgorjeti u plamen koji guta sve pred sobom.

Ako još niste pročitali prvu knjigu, obavezno to učinite. Ovaj serijal ima potencijala postati serijalom koji će obilježiti jednu (ili mnoge) generacije čitatelja, baš kao što su to svojedobno učinili Harry Potter ili Igre gladi. Ukoliko volite fantastične serijale, ne želite to propustiti.

Priča se nastavlja točno ondje gdje je stala u prethodnoj knjizi i, nižući uzbudljive događaje jedan za drugim već od samog početka, ne prestaje zadržavati čitateljevu pažnju sve do samog kraja knjige.

Nakon što su uspjeli preživjeti Crnu klisuru i pobjeći zapovjednici, Elias i Laia nastavljaju bježati. Cilj im je udružiti se s pokretom otpora i izbaviti Laiainog brata Darina iz najstrožeg zatvora u Carstvu. Ova je misija već sama po sebi gotovo nemoguć zadatak, a uz sve prepreke koje nailaze putem, misija svakim korakom postaje sve teža i opasnija. Pri tome, opasnosti se ne kriju samo u poznatim neprijateljima, poput zapovjednice i Mrakonosca, već vrebaju i unutar prijateljskih i savezničkih krugova. Smrt, okrutnost, borba i izdaja prate Laiau i Eliasa kud god pošli, a sa svakom preprekom koju uspiju zaobići, jedna nova i još teža pada im na put. I uz sve to, dodatan teret čini im činjenica da im zadatak nije samo spasiti sebe, čak niti jedno drugo, već spasiti čitavo Carstvo i sve njegove narode.

Laia i Elias u ovoj se knjizi nalaze u nemilosrdnoj utrci s vremenom, tijekom koje ih progoni ne samo zapovjednica već i Eliasova bivša prijateljica Helena. Helena ovdje postaje još jedan centralni lik priče, i to sjajan lik koji mi se jako svidio.Već u prvoj knjizi svidjelo mi se što okosnicu radnje čini jedna snažna i hrabra žena - Laia - a ovdje se, zahvaljujući Heleni, broj snažnih i hrabrih žena koje zadivljuju svojim postupcima, udvostručio.

Jedino mi je početak romana, u tom smislu, bio malo klimav, jer je u njemu Laia, čitavo vrijeme dok je bila uz Eliasa, postala tek netko tko posve ovisi o Eliasu, umjesto da se pouzdaje u vlastitu snagu. No, nedugo potom, kad im se putevi razdvoje, Laia se vraća u onu hrabru i odlučnu Laiau koju sam u prvoj knjizi upoznala.

Kad smo već kod Laiae i Eliasa, njihova ljubavna priča jedina je stvar u ovom romanu za koju bih voljela da je drugačije napisana. Bolje rečeno, da ne postoji. Puno su mi uvjerljiviji osjećaji koje Laia gaji prema Kenanu, kao i oni koje Elias gaji prema Heleni, nego oni koje njih dvoje gaje jedno prema drugome. Snažno prijateljstvo u ovu bi se priču, po meni, puno bolje uklopilo.

Bez obzira na ove male nedostatke, likovi su u ovoj priči doista sjajno okarakterizirani i svatko se savršeno uklapa u ulogu koja mu je u priči dana. Neke likove ćete baš snažno zavoljeti, dok ćete neke druge jednako snažno zamrziti (na čelu sa zapovjednicom).

Priča je puna preokreta, gotovo svako poglavlje završava s nekim oblikom cliffhangera, a budući da se poglavlja izmjenjuju ovisno o likovima koji ih pripovjedaju, svako ćete novo poglavlje čitati sve mahnitije ne bi li doznali što pojedinog lika čeka u onom sljedećem. Odahnut ćete na svaki uspjeh, zinuti u čudu na svaki neočekivani prevrat i škrgutati zubima na svaki neuspjeh. Već po tome znate koliko je priča sjajna - kad se toliko u nju udubite da gotovo kao da i sami sudjelujete u događajima koji se u njoj odvijaju.

I Laia, i Elias, i Helena na neki su način jedno drugome slični, a opet posve različiti. Ono što im je svima zajedničko je to što svakoga od njih duboko pogađaju njihovi neuspjesi i nemogućnost da pomognu ljudima koje vole. Mislim da u tom smislu ovaj roman sadrži snažnu poruku: da neuspjeh sam po sebi ne prestavlja nešto loše, već ono što učinimo nakon njega, kako bismo popravili stvari, to je ono što nas određuje kao osobe.

"Neuspeh te ne određuje, već ono što posle uradiš, to pokazuje da li si vođa ili neko ko samo džabe troši vazduh."

Uspjesi i neuspjesi nižu se u ovoj pustolovini jedan za drugim. Vrijeme ističe, sudbina Carstva sve je neizvjesnija, prijatelji postaju neprijatelji, a neprijatelji neočekivani saveznici. Smrt vreba na svakom koraku, a šansi za izbjeći sve je manje. Ono što Laia i Elias trebaju dobar je plan kako da i sebe i sve koje vole izvuku iz smrtonosnog kaosa koji svake sekunde postaje sve veći i guta sve pred sobom. Dobar plan - ili možda neki posve sulud?

"'Nebesa', kaže. 'Mislila sam da ćeš pričati o svojim ljubavnim jadima. Jesi li ikad čula priču o pustolovini u kojoj je plan bio razuman?'
'Pa... Nisam.'
'A šta misliš zašto?'
Ne znam šta da kažem. 'Zato... Pa, zato što...'
Ona se opet kikoće. 'Zato što razumni planovi nikad ne uspevaju, devojko', kaže. 'Uspevaju samo ludački.'"

U prvoj knjizi, Laia je zapalila žar, koji je bio tek počeo tinjati. Ovdje, taj žar postaje baklja, koja bi mogla zapaliti svijet. No, ta baklja možda neće biti ono (ili ona) koju ste očekivali. ;)

"'Većina ljudi', kaže Kain, 'nije ništa više do zračak svetlosti u beskrajnoj tami vremena. Ali ti nisi samo čestica koja svetli. Ti si baklja u noći - ako se budeš usudila da dozvoliš sebi da goriš.'"

_______________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2GYQv17 (srpsko izdanje) 
Kako do knjige: http://bit.ly/2H0ejBV (hrvatsko izdanje)