subota, 23. veljače 2019.

KAO ZVIJEZDA U NOĆI, Kristin Hannah

Izdavač: Znanje, 2018.
Nastavak romana Ulica krijesnica
[eng. Fly away


Prva knjiga Kristin Hannah koju sam ikad pročitala bila je 'Zimski vrt' i ta me knjiga, iako me i rastužila, oduševila. Kasnije sam shvatila da su sve Kristinine knjige takve: to su knjige koje će u tebi uzburkati sve moguće emocije koje uopće možeš osjetiti. Posebne su, njene priče. To su priče kojima se vraćaš i o kojima razmišljaš čak i kada ih ne čitaš. Sve najbolje priče su takve, zar ne?

Ovaj roman nastavak je romana 'Ulica krijesnica', kojeg ja nisam pročitala prije ove knjige, ali nisam imala nekih osobitih problema s razumijevanjem događaja iz prethodne knjige, budući da se ovaj roman često vraća na događaje iz prve knjige. Jedini će mi sad problem biti što znam ono što se dogodilo kasnije, ali ne i prije, pa ću neke stvari unaprijed očekivati dok ću čitati 'Ulicu krijesnica'. Stoga, ako još niste čitali, krenite prvo s 'Ulicom krijesnica', pa onda prijeđite na 'Kao zvijezda u noći'.

Ako ste pak čitali 'Ulicu krijesnica', i zavoljeli Kate i Tully, pripremite se za još jedno emotivno književno putovanje, koje će biti začinjeno s malo nostalgije.

Kate i Tully imale su divno prijateljstvo koje je trajalo dugi niz godina. Razdvojila ih je tek Kateina smrt, a sada, Tully pokušava održati obećanje koje je dala Kate na samrtnoj postelji - da će se brinuti za njenu djecu. Tully ne zna baš ništa o majčinstvu baš kao ni brizi za druge ljude, budući da je i sama slomljena i izgubljena. Izgubljena (u tuzi) je i Kateina kći Marah, koja radost pronalazi u vezi s opasnim dečkom, koji ju odvede na još opasniji put. Istovremeno, Tullyna majka pokušava pokrpati odnos sa svojom kćeri, ali u tome ju sprečavaju mračne tajne iz prošlosti s kojima se još nije spremna suočiti.

Sve ove žene tonu u svoje vlastite mračne bezdane tuge i usamljenosti, sve dok ih jedan tragičan događaj malo ne trgne i natjera ih da promijene (ili barem pokušaju promijeniti) destruktivnu putanju kojom su se zaputile.

Kristin Hannah u ovoj je knjizi savršeno opisala krhkost ljudskih odnosa. Tully, Marah i Dorothy izgubljene su i slomljene svaka na svoj način, a svaki put kada pokušaju popraviti jedan dio samih sebe ili odnosa među sobom, neka nova mračna tajna iz prošlosti ispliva van i razbije još jedan komadić njih samih, neprestano ih onemogućavajući da se pomaknu s mjesta i krenu naprijed.

Prvi dio ove knjige doista je teško čitati. Problemi koji prate njene likove - od ovisnosti, alkoholizma, samodestrukcije, depresije, do drugih ružnih stvari, stvorit će vam grč u želucu i ne jednom ćete se zapitati zar im se doista baš sve to moralo dogoditi. Drugi je dio pozitivniji, i ondje priča počinje izgledati manje mrko nego do sad. No bez obzira na sve, na sve nevolje i grozne stvari, ova priča ima i ljepote koja će vas ostaviti bez daha. Čitajući ovaj roman, proživjet ćete sve moguće emocije i još ćete dugo o njemu razmišljati, dugo nakon što zatvorite njegove korice i odložite ga sa strane.

Ova je knjiga dvosjekli mač. Prva njena polovica će vas slomiti, razbiti na komadiće. Druga polovica ponovno će vas sastaviti i pokazati vam da nije sve tako crno. Ali, baš poput pravog mača, potrebne su vam obje njegove strane da porazite neprijatelja - ili, u ovom slučaju, doživite cijelu pripovijest u svoj njenoj punini.

Noć je ponekad mračna, ali čak i u najmračnijoj noći, negdje treperi neka zvijezda i obasjava mali dio neba. Zvijezde u ovoj knjizi bore se s crnim rupama koje oko njih obigravaju, ali jednom kada zasvijetle, obasjat će čitavu noć - i nikada neće prestati gorjeti.

Pročitajte 'Ulicu krijesnica'. Pročitajte potom i 'Kao zvijezda u noći'. A onda pročitajte i sve ostale romane Kristin Hannah. Bit će to priče koje nikada nećete zaboraviti.

______________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2tAb5xa