ponedjeljak, 10. svibnja 2021.

PROKLET, Thomas Enger

Izdavač: Fokus, 2020.
4. roman u serijalu o Henningu Juulu
[norv. Våpenskjold]
Prijevod (s eng.): Ivana Šarić

Kroz prva tri romana u kojima glavnu ulogu ima Henning Juul, istraživački novinar kojeg sam kroz spomenute romane zavoljela, Thomas Enger upoznao nas je ne samo sa samim Henningom i tragičnim događajem u kojem je Henning izgubio sina i zaradio strašne ožiljke, već i - malo-pomalo - s ljudima u Henningovom životu, od kojih je s nekima više, a nekima manje povezan.

Prateći slučajeve o kojima mu je zadatak pisati, Henning kroz sve ove romane malo-pomalo otkriva pozadinu tragedije koja je dovela do smrti njegovog sina, a ta se pozadina samo sve više komplicira. Sa svakim novim romanom ljudi oko Henninga u Henningovoj priči dobivaju značajniji udio, prvo njegov kolega Iver, zatim Henningova sestra Trine, a sad je došao red i da malo bolje upoznamo Henningovu bivšu ženu - Noru.

Nora, i sama novinarka, počne istraživati misteriozni nestanak stare prijateljice s faksa, Hedde, na zahtjev Heddinog supruga. Slučaj se zakomplicira mogućom vezom s ubojstvom starijeg čovjeka, kojeg je netko upucao u šumi, a istražujući Heddin nestanak i ovu poveznicu, Nora sve više zakoračuje na vrlo opasan teritorij. Henning, koji neumorno istražuje sinovljevu smrt, uskoro je primoran Nori priskočiti u pomoć, što će od njih oboje zahtijevati ne samo prevladavanje opasnosti koje sa sobom nosi posao istraživačkih novinara, već i savladavanje osobnih prepreka i privatnih tragedija.

Zanimljiv, napet i zamršen, te podijeljen u relativno kratka poglavlja - što su, uostalom, uobičajene karakteristike Engerovih romana o Henningu Juulu - ovaj roman adrenalinska je avantura koja se jako brzo čita. Atmosfera je, kao i uvijek, pomalo mračna, Henningov slučaj zagonetan, a novi slučaj oko kojeg se roman vrti još zagonetniji. Kod Henninga mi je uvijek zanimljivo to što njegov lik, kao novinar, ide nekim drugačijim putevima i na različite načine otkriva stvari no što bi to radio da je policijski istražitelj ili privatni detektiv. A osim samog Henninga, roman obiluje i drugim, jednako zanimljivim - i na vlastite načine pomalo slomljenim - likovima, čije priče žudite otkriti.

Na neizbježno pitanje - čitati po redu ili ne - moj je odgovor gotovo uvijek isti: čitajte po redu. Henning uvijek ima neke repove koje vuče za sobom iz prethodnih romana, a koji se sa svakim idućim dodatno kompliciraju. A i vjerujte mi kad vam kažem, Henning je lik čiji ćete svaki korak zbilja željeti pratiti, stoga zašto si uskratiti ijedan? Krenite redom, i pročitajte sve!

_______________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3hbSZLP

Kako do ostatka serijala: https://bit.ly/2SA4m5P