utorak, 25. svibnja 2021.

KUBA MOJIH SNOVA, Chanel Cleeton

Izdavač: Sonatina naklada, 2020. 
[eng. When we left Cuba
Prijevod: Selma Muftić Pustički
 

Iako je u 'Dogodine u Havani' imala tek sporednu ulogu, Beatriz Perez upečatljiv je lik kojeg u tom romanu niste mogli ne zamijetiti. I sama Chanel Cleeton rekla je kako joj nije bila namjera napisati nastavak 'Dogodine u Havani', ali Beatriz je bila lik koji je naprosto tražio svoju knjigu. I eto je!

U godinama nakon što je Castro došao na vlast na Kubi, nekoć imućna i ugledna obitelj Perez protjerana je u SAD, gdje pokušava vratiti svoje bogatstvo i društveni utjecaj. I dok se ostali članovi njene obitelji polako prilagođavaju životu u Sjedinjenim Državama te Palm Beach počinju zvati svojim domom, Beatriz pati za Kubom i bratom Alejandrom koji je ubijen u revoluciji te žeđa za osvetom.

Kako bi osvetila bratovo ubojstvo i spasila voljenu Kubu, Beatriz stupa u kontakt s CIA-inim operativcem koji joj ponudi suradnju. Nekako istovremeno, Beatriz upoznaje i čovjeka svog života u kojeg se zaljubi preko ušiju - Nicka Prestona - iako je njihova ljubav od prvog dana osuđena na propast. Rastrgana između ljubavi prema Nicku i ljubavi i dužnosti koju osjeća prema Kubi, Beatriz hrabro prkosi svim društvenim i obiteljskim normama koje joj uporno pokušavaju nametnuti kao neudanoj mladoj ženi. No, igra koju igra zna biti itekako opasna, a Kuba njenih snova znatno se razlikuje od Kube kakva jest i kakva može biti. Beatriz se ipak nada nešto promijeniti, pobuniti se protiv nepravednog sustava i učiniti što god može da pomogne Kubi.

"Malim pobunama najteže se oduprijeti."

Beatriz Perez lik je koji plijeni pozornost gdje god se pojavi. Neki bi rekli da je tako zbog njene iznimne ljepote, ali u Beatriz čuči nešto puno više od puke ljepotice. Ona je hrabra žena spremna na sve kako bi slijedila svoja uvjerenja i učinila ono što misli da je ispravno. Beskrajno je odana ljudima koje voli, ali dužnost prema zemlji koju voli još više uvijek stavlja na prvo mjesto.

Kamo god krene, Beatriz nailazi na zabrane: zabranjeno ponašanje za jednu neudanu ženu, zabranjenu ljubav, zabranjenu - ili bolje reći uzaludnu - nadu. No, koliko kod nešto bilo zabranjeno, Beatriz od toga nije spremna odustati: za ono u što vjeruje i za onog kojeg voli dat će se svim srcem, pa makar pritom izgorjela. Beatriz je uistinu fascinantan lik, i doista je trebao dobiti svoj vlastiti roman. Srećom, i jest.

Iako se gotovo čitava radnja romana odvija na teritoriju SAD-a, s tek jednim poglavljem smještenim na Kubu, ta je živopisna zemlja ovdje poput dodatnog lika koji je cijelo vrijeme prisutan, i kojeg se cijelo vrijeme osjeća. Beatrizina čežnja za domom gotovo je opipljiva, a slike njene Kube ne izlaze vam iz glave baš kao ni sama Beatriz. Sveprisutna u romanu je i Beatrizina nada za promjenom i povratkom kući, koja se, kako vrijeme prolazi, sve više umanjuje, ali ipak nikada ne nestaje.

"Problem s nadom je taj da kad te ispuni, kad je držiš u ruci, njezino ti je obećanje sve. S tom nadom možeš živjeti danima, tjednima, mjesecima, godinama govoreći si da će na kraju sve biti u redu, da ćeš dobiti ono što si čekao, kako je ovo samo privremena smetnja koju ćeš prebroditi. Uostalom, ako priča ne završi sretno, koja je uopće svrha svega?

Nada je predivna laž."


Ovaj roman nije direktni nastavak niti direktni prednastavak romana 'Dogodine u Havani', ali, vidjet ćete, s njim je ipak povezan. Beatriz u godinama nakon Castrovog preuzimanja vlasti i Beatrizina obitelj iz doba revolucije i ona nakon Fidelovog pada sve su spojene u jedno, opisane u pažljivo odabranim trenucima u kojima se te dvije priče međusobno stapaju. Drago mi je da postoji ovaj nastavak, i s jednakim sam ga uživanjem pročitala kao i 'Dogodine u Havani'. Turbulentna povijest Kube, povijesne činjenice na kojima se ovaj roman temelji i njegovi fiktivni, ali srčani i živopisni likovi spoj su koji naprosto osvaja, a čitanje o svemu tome vodi vas na putovanje s kojeg se nećete htjeti vratiti. Sretan put! 

_________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/34exX7J