srijeda, 7. srpnja 2021.

IZOPAČENO/NAKARADNO KRALJEVSTVO, Leigh Bardugo

Izdavač: Znanje, 2019./Urban Reads, 2017.
2. dio duologije Šest vrana
[eng. Crooked kingdom
Prijevod: Ira Wacha-Biličić/Draško Roganović

Svatko od nas čitatelja ima ili je u nekom trenutku imao neki svoj book crush. Možda iz neke knjige koju ste davno pročitali, a koja vas je očarala i koju nikad nećete zaboraviti, možda iz neke nedavno pročitane knjige koja je do nogu potukla sve ostale koje su tu bile prije nje, možda iz neke i ne tako dobre knjige, ali koja je sadržavala taj jedan, nezaboravan lik. Imala sam i ja, ni ne sjećam se sad možda tko su sve bili, ali u ovom trenutku, totalno bih pala na Kaza Brekkera. 💕

Kaz nije baš tipičan primjer idealnog book boyfrienda. Kriminalac, bogalj, zarobljenik vlastite fobije. Ali Kaz je natprosječno inteligentan, opasno pametan, genijalan, i šarmantan na neki skroz drugačiji način. Njegov lik plijeni pozornost, iako ne zbog uobičajenih stvari zbog kojih nam neka osoba upada u oči. Kaz je pun oštrih rubova i nazubljenih vrhova. Ali ima to nešto, ono nešto što fikcionalne likove pretvara iz dobrih i sjajnih u one najbolje, u nezaboravne.

Nije samo Kaz ono što me očaralo u ovoj knjizi (i cijeloj ovoj duologiji kad smo već kod toga), očaralo me - pa, SVE! Očarala me i priča, i likovi: i svaki zasebno i Kazova ekipa kao cjelina; i Leighino pisanje, i mašta, i Ketterdamski Grishaverse. Sve, baš sve vezano uz ovaj serijal oborilo me s nogu. Super je to osjećaj!

Nakon pothvata kakav nitko prije njih nikada nije uspio izvesti, mojih najdražih 6 vrana - Kaz, Inej, Jesper, Wylan, Nina i Matthias - umjesto nagrade za svoj trud dobili su - izdaju. Umjesto da uživaju na lovorikama sjajno obavljenog posla, prisiljeni su bježati, skrivati se i pokušati preživjeti, u hodu smišljajući još veći, još luđi, i još genijalniji plan da se osvete trgovcu koji ih je izdao i dobiju ono za što su se dogovorili. A kad je Kaz u pitanju, podrazumijeva se da će plan koji će smisliti biti nevjerojatno smion, luđački pametan - i beskrajno opasan.

Svaka od 6 vrana ovdje se suočava i s osobnim demonima: osjećajem da su iznevjerili očekivanja, izdali svoje ljude, napravili neoprostive pogreške. A tu su i utjelovljeni demoni u obliku ljudi koji su ih u prošlosti povrijedili i kojima slijedi osveta. Kad su vrane u pitanju, ta će osveta nedvojbeno biti nemilosrdna, pravedna i u dlaku točno onakva kakvu su ti demoni prošlosti zaslužili.

Ako je raniji pothvat vrana bio nešto nikad prije izvedeno i nevjerojatno, ovaj novi nadmašit će ga u gotovo svemu. Ulozi su za vrane sada ipak veći, i uključuju njihove vlastite živote i budućnosti.

Spletkarenje, rovarenje, osmišljavanje i građenje svakog idućeg koraka u najgenijalnijoj smicalici koju je Kaz ikada smislio sa svakom je stranicom sve napetije, neizvjesnije i uzbudljivije, a iznenadni faktori u ovu ionako opasnu jednadžbu uskaču svako malo. Akcije i dodatnih uzbuđenja također ne manjka, a taman kad pomisliš kako je sve otišlo k vragu, otkriješ i da vrag nije baš ondje gdje si mislila da jest.

Fantastičan nastavak fantastičnog serijala. Šteta što je 'samo' duologija, voljela bih o vranama čitati još, i još, i još... Tko zna, možda mi se želja jednog dana i ispuni. 💕 

________________________________

Kako do knjige: