ponedjeljak, 12. prosinca 2022.

MALA, Mile Kekin

Izdavač: Profil, 2022.
 
 
Kako bi izgledala pjesma Hladnog piva kao slikovnica? Upravo ovako! 

OK, nije Hladno Pivo, već 'samo' jedna njegova petina, glavni tekstopisac, Mile Kekin. Bilo da se radi o njegovim solo pjesmama, bilo onima s bendom, jedna je stvar sigurna: to da Mile itekako zna napisati pjesmu koja će ubosti baš tamo gdje treba, ravno u srž neke tematike, bilo da se radi o problemima društvene sredine u kojoj živimo, ili pak dobroj staroj zafrkanciji.

'Mala' je djevojka koja iskače iz svih okvira, ne trudi se niti želi uklopiti, ne možeš ju strpati u unaprijed određenu kutiju. Mala je drukčija, neukalupljena, svoja. I, ako mene pitate, Mala je jednostavno kul.
 
Inspiraciju za ovu pjesmu Mile je našao u vlastitoj kćerkici, za koju kaže da je jako slična Maloj, a upravo ova pjesma predstavlja prvi singl s njegovog novog solo albuma, koji bi svjetlo dana trebao ugledati iduće godine.

Upotpunjena predivnim ilustracijama sjajnog Tomislava Torjanca, čije ilustracije oplemene baš svaki list svake stranice svake knjige koju dotaknu (yes, I'm a fan! :)), ova je uslikovljena pjesma poziv, motivacija i inspiracija svakoj djevojčici da se odupre nekakvim očekivanjima i mišljenjima na temu kako bi trebala izgledati i kakva bi trebala biti i da ostane upravo onakva kakva jest.
 
Iako slikovnica, u poruci ove pjesme mogao bi se naći baš svatko, ne nužno dijete. Okviri i kutije imaju oštre rubove i teško se u njima udobno smjestiti. Mala je tu da nam kaže da ne bismo trebali to ni pokušavati. 

U jednom nedavnom intervjuu, govoreći o ovoj slikovnici, Mile Kekin je rekao da, "ako bih baš morao poruku pjesme sažeti u jednu rečenicu ona bi glasila: Savršenost je, ne samo lažna, nego i dosadna."
 
A Mala je sve samo ne dosadna.
 
Nemam vam što više reći, osim toga da bi bilo zanimljivo vidjeti još koju Kekinovu pjesmu ovako oslikanu. Do tad, uživajte u Maloj, pjevušite ju, i nastavite, baš kao ona, iskakati iz okvira koji vam se žele nametnuti. ;)
 
 __________________________________
 
Kako do knjige: https://bit.ly/3Pkycok