nedjelja, 11. prosinca 2022.

PUTOVANJE VELIKOG PANDE I SIĆUŠNOG ZMAJA, James Norbury

Izdavač: Stilus knjiga, 2022.
[eng. The Journey: Big Panda and Tiny Dragon]
Prijevod: Lada Furlan Zaborac

Veliki Panda i Sićušni Zmaj svojim su jednostavnim i iskrenim porukama o prijateljstvu, životu i svijetu oko sebe osvojili srca milijuna čitatelja i Instagram pratitelja. I dok je njihova prva knjiga bila zbirka inspirativnih i utješnih misli, ne osobito međusobno povezanih, u drugoj nam knjizi ova dvojica junaka pričaju svoju priču - o jednom putovanju i životnim promjenama koje im je to putovanje donijelo.


Počevši osjećati neku neodređenu ustajalost, melankoliju i želju za promjenom, Sićušni Zmaj o tome se povjeri svojem najboljem prijatelju Velikom Pandi, koji, u želji da mu pomogne, svog malog prijatelja povede na put.


Prvotno uzbuđenje zbog putovanja vrlo brzo naruše brojne poteškoće koje dvojicu prijatelja na tom putovanju snađu, a zbog kojih se Sićušni Zmaj počne osjećati još gore nego do tada, i počne žaliti što je ih je uopće primorao da krenu na taj put i ostave sigurnost i poznatost svog doma za sobom. Veliki Panda tu je da ga tješi i skrene mu misli na pozitivne strane svakog događaja koji ih zadesi, bodreći Sićušnog Zmaja i smirujući ga kad ga brige počnu previše moriti.

No, nekad jednostavno moraš potonuti da bi ponovno isplivao.

Nakon brojnih nevolja i sve većeg nezadovoljstva i očaja koji pritišću srce Sićušnog Zmaja, uz pomoć svog velikog prijatelja on će ipak početi uočavati i ljepotu nove okoline i nove mogućnosti koje se oko njega neprestano otvaraju. Na kraju ovog putovanja, koje su zajedno započeli, dvojica će prijatelja zajedno pronaći nešto novo, i zajedno se u svemu tome novome i nepoznatome snaći.


Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja nešto je na što se svatko od nas povremeno mora otisnuti, budući da su promjene i izleti u nepoznato sastavni dio života koji je nemoguće izbjeći. Dvojica nas prijatelja, pričajući o svom putovanju, podsjećaju da u svim tim promjenama i životnim mijenama pronađemo nešto pozitivno, da vidimo sve ono lijepo što je cijelo vrijeme oko nas prisutno i da, iznad svega, cijenimo društvo u kojem putujemo.


Kao što je to bio slučaj i s prvom knjigom, u kojoj smo upoznali Velikog Pandu i Sićušnog Zmaja, i ova je knjiga inspirativna knjiga ispunjena predivnim ilustracijama i mislima u koje se potpuno uranja, a koje po potrebi tješe, nadahnjuju, ispunjavaju, zacjeljuju ili smiruju. A i puno više od toga. Na ovom putovanju nije bitan cilj već društvo u kojem se do tog cilja putuje, kao i lekcije koje usput naučite, a, vjerujte mi, u ovakvom ćete društvu za čitavo vrijeme putovanja beskrajno uživati - i sa svojim suputnicima učiti, rasti i promatrati svijet oko sebe na nov, smiren i predivno pozitivan način. 

_______________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3iRtRwH