subota, 23. rujna 2023.

BILO JE SUĐENO, Emily Giffin

Izdavač: Stilus, 2023.
[eng. Meant to be]
Prijevod: Sandra Sabovljev 

Mnogim je muškarcima znala biti dodijeljena titula 'najpoželjnijeg neženje', no nitko tu titulu nije utjelovio više od Johna Kennedya mlađeg, sina legendarnog Kennedya starijeg. Iako je cijela obitelj Kennedy neprestano bila pod povećalom javnosti, apsolutni američki miljenik - posebno žena - bio je upravo John jr., a kada je srce poklonio samozatajnoj manekenki Carolyn Bessete, pomama javnosti za životom njega i njegove odabranice naprosto je eksplodirala. Baš zbog te neprestane medijske pozornosti Johnova i Carolynina veza bila je puna teškoća, i bilo im se teško sa svime nositi. U pokušaju sa spase svoju vezu, John i Carolyn otputili su se na putovanje njegovim privatnim avionom, koje je završilo tragedijom koja je cijelu Ameriku zavila u crno.

Emily Giffin u ovom se romanu pita kako bi završila ova slavna ljubavna priča da su stvari u njoj krenule nekim drugim putem, i da tog tragičnog završetka nikada nije bilo.

Odgovor na to pitanje Giffin je utjelovila u Josephu i Cate, likovima ovog romana, čija je priča inspirirana romansom Johna Kennedya ml. i Carolyn Bessete.

Američki miljenik i samozatajna manekenka, čija veza postane glavnim predmetom medijske pažnje i javnosti koja svaki korak te veze budno prati, susreću se s brojnim problemima koje ovakva nezamisliva pozornost sa sobom donosi, trudeći se sačuvati svoju ljubav kako god mogu. Unatoč svoj ljubavi koju osjećaju jedno za drugo, s pritiskom javnosti jako se teško nositi, pogotovo za Cate, koja je sve bliže slomu. Ne želi odustati od Josepha, ali ne zna kako živjeti pod tim nametnutim joj povećalom, koje prati svaki njen korak. Kako sačuvati ljubav u takvom okruženju i može li ona pobijediti sve teškoće koje biti s nekim toliko popularnim sa sobom nosi?

Neželjena pozornost kakvu dobivaju današnji celebrityi mislim da se ni po čemu ne može mjeriti sa onom kakvu su svojedobno imali Kennedyevi. Javnost je bila posve zaluđena i neprežaljenim američkim predsjednikom i njegovim šarmantnim sinom, u mjeri u kojoj se o nikome poslije njega nije toliko pričalo i pisalo. Giffin je u ovom romanu pokušala oslikati kakav je to vjerojatno bio osjećaj za mlade ljubavnike, posebno djevojku na stalnoj meti javnosti koja prati svaki njen korak dok se zaljubljuje u najobožavanijeg muškarca na svijetu.

Kako je bilo čitati o ovoj 'blockbuster' romansi? Pa, zanimljivo. I zabavno. Emily Giffin uspjela je odvesti me u žižu jedne priče-o-kojoj-svi-pričaju, prikazati mi svu turbulentnost jedne tako medijski visoko popraćene veze, u kojoj gotovo i da nema privatnosti. I da, imena su izmijenjena, i priča nije baš posve ista, ali od prvog susreta s Josephom i Cate u njima odmah prepoznajete koga su to zapravo utjelovili.

Ljudi će uvijek voljeti pratiti slavne osobe, čitajući o njima osjećati se bar djelićem njihova života i njihovih priča. Kraljevske obitelji (a Kennedyeve bih definitivno nazvala nečim takvim, iako, da, naravno, nisu plemstvo u doslovnom smislu) još su stepenica više u odnosu na 'obične' zvijezde i zvjezdice. Revno ih pratimo i upijamo sve što možemo o njima doznati, rijetko se pitajući kako je zapravo njima nositi se sa svom tom (neželjenom) pažnjom. Emily Giffin opisala nam je upravo to, na primjeru para američkih miljenika. I dala tom paru priliku da nam pokažu može li njihova ljubav pobijediti sve ostalo.

Da nisu tragično završili, bi li Johnu i Carolyn bilo suđeno da sretno žive do kraja života? Ne znam. Ali Joseph i Cate mogu vam dati jednu verziju onoga što-bi-bilo-kad-bi-bilo. Pročitajte pa vidite sviđa li vam se njihova verzija. Meni se svidjela. :) 

_______________________________________

Kako do knjige: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/bilo-je-sudeno/