nedjelja, 3. rujna 2023.

DO POSLJEDNJEG DAHA, Jennifer Niven

Izdavač: Profil, 2022.
[eng. Breathless]
Prijevod: Dražen Čulić

Romani Jennifer Niven nešto su posebno. Tko je čitao, zna o čemu govorim. Njezini likovi, njihove priče i način na koji su ispričane u stanju su rastaviti vas na komade i onda vas ponovno sastaviti - ne nužno u posve isti oblik kakav ste imali prije čitanja.

Takav je slučaj i s Claudine i njenom pričom.

Zadnje je ljeto prije faksa i Claudine ima brojne planove, a ostatak života joj se smiješi čekajući je da u njega zakorači. A onda joj se, samo tako, obitelj raspadne. Umjesto putovanja s najboljom prijateljicom, Claudine će ljeto provesti s majkom, na udaljenom otoku prepunom obiteljske prošlosti, koji je toliko zabačen da niti wi-fi signal do njega ne dopire. Sve što je znala i planirala raspada joj se pred očima i Claudine se osjeća kao da joj je netko izmaknuo tlo pod nogama.

"Kako je lako proživjeti cijeli dan, svaki dan, ne misleći o podu ili tlu zato što pretpostavljaš da će uvijek biti tu. A onda odjednom više nije."

Da bi stvar bila gora, roditelji ju zamole da o tome što se dogodilo nikome ne govori. A ta prisilna šutnja nekako je gora od svega.

"Događa se to kad vam oduzmu glas. Nemoj reći ni riječi. Ne govori o tome. Ne pokazuj osjećaje. Budi mirna. Zadrži sve u sebi. Tišina. Samo se smiješiš i smiješiš dok ti se ne osuše usta."

Zarobljena na otoku, s osjećajem kao da više nikamo ne pripada, udaljena od svega što joj je poznato i svih do kojih joj je stalo, Claudine očajnički pokušava pronaći neki smisao i nešto za što bi se držala u kaosu u koji joj se pretvorio život. Uz to, ima osjećaj kao da je cijeli svijet samo nastavio dalje, zabavljajući se i isključujući ju, kao da nikome nikada nije ni bila bitna.

"Nije li zabavno to kako ne vide da sam se srušila mrtva prije tjedan dana?"

No, čak i na udaljenom otoku, Claudine će pronaći ono što traži, iako to nije ono što je zamišljala niti se odvije onako kako je to zamišljala, niti je bila svjesna da je uopće u potrazi. Kada se konačno prepusti i dopusti sama sebi ponovno disati i sagledati situaciju kao da nije baš posve crna, Claudine će vidjeti da joj je mrski otok u stanju pružiti i mnoge dobre stvari - prilike za novi početak, nova prijateljstva, pa i mogućnost da se zaljubi. I još toliko toga.

"I znam da je ovo dio odrastanja. Dio o kojem vam ne govore. U kojem se možete iznenada zateći u nekoj drugoj sobi koja nije nimalo nalik na onu na koju ste navikli, a povratka nema - ma koliko ga željeli - jer od sada nadalje postoji samo ovo, i sve što se može jest snaći se i pokušati naći neki smisao i uvjeriti sebe da ti je ovo sada život."

Ovaj je roman još jedna prekrasna priča o ljubavi, prijateljstvu i odrastanju, kakve Jennifer Niven neprestano piše i s kakvima nam svima slama srca, a onda ih ponovno popravlja. Dirljiva, bolno realistična, ovo je priča s kojom se tako lako povezati, bilo da je osoba koja ju čita u istim godinama i sličnim problemima kao Claudine, bilo da ih je već sve prošla i sada se sve to nalazi tek u sjećanju.

Prve ljubavi, prva slomljena srca, uzbudljiva ljeta, prijatelji za cijeli život, povezivanje s obitelji, problematična ponašanja, tinejdžerske nesmotrenosti i one uspomene koje traju zauvijek, čak i kad sve ostale izblijede. To je to o čemu se radi u ovom romanu. To, i još toliko toga.

Uživala sam u čitanju ove knjige baš do posljednjeg daha, čak i kada me Claudine živcirala do točke pucanja. Sve osjećaje s kojima se Claudine bori (bar) jednom sam i sama osjetila, zbog čega se bilo lako poistovjetiti s njom čak i kada je bila posve nemoguća. A nemoguće je i ne utopiti se u ovoj priči i ne pustiti ju da vas posve prekrije.

Može li Jennifer Niven napisati nešto što te ne pogodi i ostavi bez teksta, u onom najboljem mogućem smislu? Nadam se da ne. I nadam se da će biti još puno ovakvih romana. 

______________________________________

Kako do knjige: https://www.profil.hr/proizvod/do-posljednjeg-daha/