četvrtak, 7. ožujka 2024.

HERETICI DINE, Frank Herbert

Izdavač: Egmont, 2022.
5. knjiga Kronika Dine
[eng. Heretics of Dune]
Prijevod: Stanislav Vidmar 

Paradoksalno, što više volim neku knjigu, teže mi je recenzirati je. Upravo mi je zato pisanje recenzija za ovaj serijal bilo iznimno težak zadatak. Kako prenijeti sve ono što on za mene jest, a da to zvuči suvislo i ima neki smisleni početak i kraj? I dalje ne znam, ali s prve četiri knjige sam (valjda) barem donekle uspjela. Two more to go, then.

Tisućljeće i pol nakon događaja iz četvrtog nastavka 'Dine', i smrti Božanskog Cara, svijet kakvog smo u tom, 4. nastavku, ostavili, posve je neprepoznatljiv. Carstvo je u ruševinama, a njegovi stanovnici raspršeni su izvan granica poznatog svemira. Planet Arrakis doživio je još jednu transformaciju, te nakon bujnog planeta punog života ponovno postao ono što je bio na samom početku - pustinjski planet. No, s pustinjom, na njega su se vratili i pješčani crvi.

Još je nešto ponovno oživjelo na Arrakisu, a to je drevno proročanstvo, koje bi se moglo ispuniti u Sheeani, djevojci koja posjeduje davne sposobnosti Slobodnjaka, uključujući sposobnost kontrole pješčanih crva. Istodobno, raspršene frakcije umrlog Carstva željne su vlasti i kontrole i nije im mrsko za to se boriti, bez obzira na cijenu, a svoje interese ovdje, kao i uvijek, imaju i sestre reda Bene Gesserit, čije prave dubine moći ćemo tek sada imati priliku upoznati...

Nakon ciklusa od 4 romana, u kojem je svijet Franka Herberta doživio razne transformacije, uzdizao se i padao, ovdje kao da dolazimo na neki ponovni početak. Priča je napravila svojevrsni puni krug, njen svijet je doživio ekspanziju pa se potom uvukao u sebe, poput nekog obrnutog Velikog praska, i došao na nultu točku. Ne kažem to kao nešto negativno, dapače. Frank Herbert u ovom je romanu krenuo u ponovnu izgradnju svega što je jednom već izgradio, baš kao da je svoj već izgrađeni svijet pomeo sa strane i odlučio krenuti iznova. Zamislite koja je količina talenta i mašte potrebna za nešto takvo, gradnju čitavog jednog kompleksnog svemira, dvaput. Mind-blowing.

Ponovno sastavljanje raspršenog Carstva kompleksan je zadatak, a Herbert je u tome veoma detaljan. Radnja je - dakako - spora, a osim mogućnosti da pratimo ponovno uspostavljanje reda u čitavom svemiru, u ovom romanu idemo dublje u neke njegove dijelove, no što smo ikada prije bili. Tu prvenstveno mislim na sestrinstvo Bene Gesserit, u čija ćemo djelovanja i tajne po prvi put u cijelom ovom serijalu značajnije proniknuti.

Sam red Bene Gesserit oduvijek me fascinirao, a uz sva umijeća sestara ovog reda, Herbert nam ovdje prikazuje i neka posve nova, poput sposobnosti Časnih Majki da umijeće seksa koriste kao svojevrsno oružje i oruđe kontrole. Nimalo manje fascinantno, jedini koji se ovom 'oružju' može oduprijeti je Duncan Idaho, čija uloga i čije neprestane nove verzije ovdje dobivaju šire značenje, a njihova svrha postaje nam jasnija. Duncan mi je oduvijek jedan od najdražih likova (da, bio je to i prije filmske verzije u obliku Jasona Momoe! hah) i baš mi se svidjela količina prostora u priči kojeg je ovdje dobio.

Herbert je i ovdje filozofski nastrojen, zbog čega je u nekim dijelovima potrebno malo više pažnje i strpljenja, što nekim čitateljima zna zasmetati, no meni nije. Baš nimalo. Obožavam ovaj serijal, baš sve njegove dijelove - a ovo je još jedan od njih. 💙

________________________________________

Kako do knjige: https://shop.egmont.hr/proizvod/frank-herbert-heretici-dine/