utorak, 9. travnja 2024.

KAPITOL DINA, Frank Herbert

Izdavač: Egmont, 2022.
6. knjiga Kronika Dine
[eng. Chapterhouse: Dune]
Prijevod: Stanislav Vidmar 

Nakon turbulentnih događaja i eksplozivnog završetka prethodne knjige - uništenja Arrakisa, ono malo što je od tog planeta ostalo pripadnice sestrinstva Bene Gesserit prenijele su na planet Kapitol, kako bi ondje pokušale stvoriti novi pješčani planet, uzgojiti pješčane crve i ponovno pokrenuti proizvodnju začina.

Budući da onaj tko kontrolira začin, kontrolira i svemir, a svemir je trenutno pod gotovo kompletnom kontrolom Časnih Majki, tj. Uvaženih Priležnica, Bene Gesserit predstavljaju (malu, ali značajnu) prijetnju ovom matrijarhalnom kultu i njegovom potpunom osvajanju. Pogotovo uzimajući u obzir skrivenog asa u rukavu reda Bene Gesserit - Duncana Idahoa (ili njegove najnovije kopije).

Nakon 5 knjiga, čija radnja se rasprostrla na tisuće godina i raštrkala do krajnjih granica poznatog svemira, planeta na kojem je sve počelo - Arrakisa - više nema, ali u procesu je nastanak novog - na Kapitolu. Pomalo kao da smo se vratili back to square one, na sam početak gradnje svemira kojeg smo u proteklih pet knjiga gledali kako raste, širi se, puca i propada, radi puni krug i vraća se na početnu točku. Bio je to fenomenalan ciklus, koji me i dalje oduševljava, dugo nakon čitanja.

Ovaj se nastavak bavi dubljom analizom motiva i sustava razmišljanja reda Bene Gesserit i Uvaženih Priležnica, kao i njihovim sukobom. Hoće li prevladati ogromna moć ili pametna taktika i uz pomoć kojih metoda, i s kakvim posljedicama? Postavlja se i pitanje konačnog cilja, odgovor na koje nije baš lako objasniti. Dovesti čovječanstvo na iduću stepenicu, višu točku, zreliju razinu. Herbert daje svoju svoju viziju onoga što bi to bilo, ali dosta toga ovdje ostavlja i pomalo nedorečenim, otvorenim za interpretaciju.

Budući da se čitava priča vrti oko dvaju sukobljenih matrijarhalnih redova, otišla bih toliko daleko da kažem da je ovaj nastavak (a možda i čitav serijal, sad kad o tome razmišljam) prilično feministički. Dvije snažne ženske frakcije bore se za prevlast u svemiru, moćni redovi žena kojima ništa ne može stati na put. Pretty cool. Bilo kako bilo, ono što ovdje imamo, po šesti - nažalost i posljednji - put, je kompleksna priča, filozofski nastrojena, s uvidima u ljudsku prirodu i ponašanje, politiku, korupciju, osjećaje - sve ono što Herbert, uz gradnju čitavih svemira, majstorski radi.

Ovo je posljednja knjiga o Dini koju je napisao sam Herbert, ujedno i posljednja koja se ubraja u originalni kanon od 6 knjiga ovog serijala. Tko zna koliko bi nastavaka možda još bilo da nas Herbert nije napustio u relativno ranoj dobi od 65 godina. Nisam čitala naknadne romane, nastavke i prednastavke, iako bih ih istovremeno i htjela i ne htjela pročitati. Jer, što ako? Možda jednom...

Mnogi čitatelji Dinu gledaju kao serijal s izvrsnim prvim dijelom, nakon kojega su uslijedili sve slabiji nastavci. Ja ga ne gledam tako, tj. teško mi je čak gledati pojedine nastavke kao zasebne. Meni je Dina skup od svih šest knjiga koji uvijek promatram kao jednu cjelinu - i to, meni, genijalnu. 

_____________________________________

Kako do knjige: https://shop.egmont.hr/proizvod/frank-herbert-kapitol-dina/