subota, 26. srpnja 2014.

DUBOKE RANE, Nele Neuhaus

Izdavač: Mozaik knjiga, 2013.


Ovaj kriminalistički triler treći je u serijalu romana o zločinima u njemačkoj pokrajini Taunus, koje rješava tim policijskih istražitelja K11, Oliver von Bodenstein i Pia Kirchhoff.

Roman počinje ubojstvom. David Goldberg, devedesetdvogodišnjak koji je uspio preživjeti holokaust, pronađen je ubijen u svojoj kući hicem u vrat. Ubojica za sobom nije ostavio baš nikakav trag izuzev broja 16145 napisanog na zidu. No, istražitelje Piu Kirchhoff i Olivera Bodensteina iznenađenje čeka na obdukciji: na podlaktici tijela nalazi se tetoviran znak SS - tetovaža koju su u 2. svjetskom ratu imali svi pripadnici nacističkih SS (Schutzstaffel) odreda. Postavlja se pitanje kako je moguće da je Goldberg, kao Židov, imao tetovažu jednog od najzloglasnijih odreda Hitlerove vojske?

Ubrzo nakon toga, istražiteljski duo nailazi na još dvije smrti, oba umirovljenici, ubijeni na isti način i s istim brojem ispisanim na zidu. Troje ubijenih naizgled nisu ni na koji način povezani, osim činjenice da su se međusobno poznavali, i svo troje su bili pozvani na proslavu 85. rođendana Vere Kaltensee, glave jedne od najbogatijih obitelji u regiji. Kakvu ulogu ima starica u ovom slučaju, te postoji li još neka poveznica između žrtava? I zašto netko ubija umirovljenike? Istražitelji moraju dati sve od sebe da pronađu odgovore na sva ta pitanja i zaustave ubojicu prije nego što još netko strada.

Ovaj uzbudljiv krimi-triler bavi se otkrivanjem neželjene prošlosti i prigušenim obiteljskim tajnama. Kako se istraga raspliće, sve je izglednije da odgovore na pitanja koja se postavljaju kroz roman možda nećemo morati tražiti samo u sadašnjosti, niti samo na području na kojem se zločin dogodio, nego i u dalekim događajima na granicama Istočne Prusije neposredno nakon 2. svjetskog rata. 'Monotoniju' svakodnevnog rada dvoje istražitelja povremeno razbijaju i događaji iz njihovih privatnih života, a činjenica da priču ne gledamo cijelo vrijeme samo kroz oči policijskih istražitelja, nego i ostalih likova, kako sumnjivaca ili promatrača, tako i ubojice, dodatno pridonosi dinamici radnje i čini roman još zanimljivijim za čitanje.

S Piom Kirchhoff i Oliverom Bodensteinom Nele Neuhaus je stvorila simpatičan istražiteljski duo koji rješava svoju zadaću s duhovitošću i neiscrpnom energijom. Čak i ako se istraga na neki način malo 'vuče' ili ima neke male logičke pauze, mnogi začuđujući obrati čitatelja će prikovati uz stranice ove knjige do njenog iznenađujućeg, ali ujedno i vrlo uvjerljivog finala.