srijeda, 30. srpnja 2014.

PRIJATELJI DO GROBA, Nele Neuhaus

Izdavač: Mozaik knjiga, 2012. 


Ovaj roman drugi je u nizu romana o istražiteljskom dvojcu Oliveru Bodensteinu i Pii Kirchhoff.

Roman započinje neobičnim pronalaskom ljudske ruke u nastambi za slonove Kronberškog zoološkog vrta Opel. Da stvar bude gora, u susjednoj nastambi pronađena je i ljudska noga. Istražitelji Bodenstein i Kirchhoff nađene dijelove tijela povezuju s pripadajućim ostatkom tijela pronađenim na svježe pokošenoj livadi nasuprot zoološkom vrtu. Žrtva je Hans-Ulrich Pauly, nastavnik i ekolog, te ujedno gorljivi borac za zaštitu okoliša koji je bio žestoki protivnik planiranog proširenja ceste na B8-zapadnoj obilaznici grada. Zbog njegovog aktivizma za zaštitu prirode, Paulya su mnogi njegovi učenici iznimno cijenili, ali su ga iz istog razloga neki građani i žestoko mrzili, pogotovo zagovornici proširenja obilaznice. No je li ta mržnja bila i dovoljan motiv za ubojstvo? Kako su se dijelovi tijela žrtve našli u zoološkom vrtu i ima li direktor zoološkog vrta, dr. Cristoph Sander, neke veze s ubojstvom? A koja je tek uloga tajanstvenog internet caffea u stražnjoj prostoriji vegetarijanskog bistroa gdje se okupljaju Paulyevi simpatizeri? Oliver i Pia morat će doznati odgovor na sva ta pitanja, što neće biti nimalo lako. Rad će im dodatno otežati sjena iz Piine prošlosti, zbog koje se ona nalazi emocionalno upletena u slučaj, te zbog čega Bodenstein strahuje da je njegova kolegica također postala meta u vješto izrežiranoj ubojitoj drami.

Kao i u prvoj knjizi o timu istražitelja Bodensteinu i Kirchhoff, čitatelj se i ovdje suočava s mnoštvom likova, od kojih će mu neka lica već biti poznata iz prve knjige. Likove i ovdje pratimo, kako kroz oči istražitelja, tako i samostalno. Iako se može činiti da je broj likova toliki da ih je ponekad teško sve pratiti, važno je naglasiti da niti jedan od likova nije nevažan i niti jednog ne možete ignorirati. U tijeku s istragom zločina, čitatelj doznaje i nekoliko stvari o privatnim životima istražitelja, koji su možda nebitni za rješavanje slučaja, ali pridonose razumijevanju samih glavnih likova i načina na koji rade to što rade.

Kod Nele Neuhaus mi se izuzetno sviđa što se napetost radnje u njenim romanima održava do zadnje stranice, i što se ona ne temelji samo na akcijskim scenama, već više na inteligentno distribuiranim komadićima informacija koje kupite kako prolazite kroz poglavlja, što vas, kao čitatelja, ujedno stavlja i u ulogu istražitelja. Puno toga doznajemo iz dijaloga između likova, te dok pratimo razmišljanja glavnih istražitelja o slučaju. Tu dolazim i do još jedne stvari koja mi se sviđa, a ta je da Neuhaus dopušta Oliveru i Pii da koji put pogriješe, ponekad čak i da odu u sasvim krivom smjeru na koji ih pogrešno navede njihov vlastiti instinkt, a ponekad je taj krivi put, s obzirom na vrstu posla kojim se bave, na samom rubu opasnosti. Zbog tih grešaka i krivih procjena (jer svi mi griješimo, pa ponekad čak i u onim važnim stvarima, zar ne?) likovi se doimaju realnije, prizemnije, bliže čitateljima.

Zaključno, iako se može činiti da romanom kola previše likova i da je previše podradnji koje zasjenjuju glavnu priču, ova je knjiga ipak jedan jako dobar, napet kriminalistički triler. Nemojte ga propustiti.