petak, 15. kolovoza 2014.

WOLF HALL, Hilary Mantel

Izdavač: VBZ, 2011.
[eng. Wolf Hall, 1.dio Wolf Hall trilogije]


Ovaj povijesni roman donosi nam uvid u nemilosrdno okruženje koje vlada na dvoru kralja Henrika VIII. Engleska 1520-ih nalazi se u nezavidnom položaju: ako kralj umre bez muškog nasljednika, zemlja bi mogla biti uništena u građanskom ratu. U žaru previranja za vlast i urota pretendenata na prijestolje, kralj Henrik VIII, oduvijek poznat po brojnim ljubavnim aferama, podliježe čarima svoje najnovije ljubavi, Anne Boleyn. U skladu s njezinim željama, kralj želi poništiti svoj dvadesetogodišnji brak s kraljicom Katarinom kako bi mogao oženiti Anne, čemu se Papa i veći dio Europe žestoko protive. Kraljev neumoljiv zahtjev da ga se oslobodi iz bračnih okova dovodi do propasti njegovog savjetnika, kardinala Wolseya, te ostavlja prazno mjesto među kraljevim najbližim savjetnicima - moćnu, ali i vrlo opasnu poziciju na kojoj bi se mnogi voljeli zateći. Ipak, samo se jedan čovjek usuđuje riskirati svoj život da bi dobio kraljevu naklonost i uspeo se na tu poziciju. Radi se, dakako, o Thomasu Cromwellu.

Opisan prema stvarnim zapisima o njegovu životu i djelu, Thomas Cromwell je originalan i vrlo slojevit lik. On je i šarmer i nasilnik, idealist i oportunist, vrlo lukav i vješt u čitanju ljudi. On je također besprijekoran političar, otvrdnuo svojim osobnim gubicima, te neumoljiv u svojoj ambiciji. Nasuprot njemu, kralj Henrik je nepredvidivog karaktera: jedan dan blag, drugi dan ubojit. Cromwell mu pomaže ostvariti sve njegove naume i poraziti sve njegove protivnike, koliko god bila visoka cijena koju za to treba platiti. Čitatelj se u ovoj priči nalazi u ulozi Cromwella, takoreći u njegovoj glavi - sve vidimo iz njegove perspektive. Mnogo puta vidimo i njegovu vlastitu reakciju na reakcije drugih na njega (nerijetko ga i zabavlja vidjeti kako ga drugi vide), što dodaje još jedan sloj karakterizacije njegovom liku.

Hilary Mantel briljantnim stilom pisanja predstavlja nam sliku engleskog društva koje se nalazi na rubu promjena, u kojem se pojedinci ili žestoko bore protiv onoga što im je život namijenio ili hrabro prihvaćaju svoju sudbinu kakva god ona bila. S ogromnim nizom likova, te prepun incidenata i sukoba između likova, ovaj roman dočarava nam vrijeme u kojem su osobni i politički dio života pojedinca razdvojeni za dlaku, vrijeme u kojem uspjeh donosi neograničenu moć, ali istodobno samo jedan neuspjeh znači sigurnu smrt. To se dobro odražava u liku kardinala Wolseya, koji se u jednom trenutku nalazi na vrhuncu svoje moći i najbliži kralju, da bi se već u drugom trenutku našao na samom dnu, u društvu onih neželjenih i odbačenih.

Mali problem kod ove knjige je u stilu pisanja. Na trenutke se lako pogubiti u gomili likova, a zbog česte uporabe zamjenica ponekad niste sigurni tko s kim razgovara. Ono što biste trebali zapamtiti kada krenete čitati ovu knjigu je da se u 99% slučajeva kada autorica u tekstu upotrebljava zamjenicu "on", to "on" odnosi na Cromwella, čak i ako vam se čini da bi u rečeničnoj strukturi "on" mogao biti netko drugi. Meni je trebalo neko vrijeme da to skužim, i onda mi je automatski cijela priča imala više smisla.

Možda nećete razumjeti naslov romana dok ne odmaknete dosta daleko u priči, i neću vam ga objasniti da vam ne upropastim užitak otkrivanja njegovog skrivenog značenja, što je još jedan od mnogih razloga da ovu knjigu primite u ruke. ;)