petak, 29. kolovoza 2014.

ZIMSKI DVORAC, Eva Stachniak

Izdavač: Mozaik knjiga, 2013.
[eng. The Winter Palace, 1. knjiga iz serijala o Katarini Velikoj]


Volim čitati povijesne romane i pročitala sam ih mnogo, i povijesnih i biografskih romana o životu raznih značajnih povijesnih ličnosti: Borgie, Medici, Tudori, Habsburgovci... O ruskoj carici Katarini Velikoj još nisam imala prilike čitati, tako da mi je ovaj roman došao kao naručen - i oduševio me.

U ulozi pripovjedača nalazi se Barbara - kći poljskog knjigoveže, koja, nakon smrti oba roditelja, dolazi na dvor ruske carice Elizabete s nadom da će tamo pronaći svoje mjesto među kraljičinim brojnim dvorjanima. No, iza blistave vanjštine dvora u St. Petersburgu krije se opasno i intrigantno mjesto, na kojem svatko uhodi svakoga i nema mjesta na kojem se možeš sakriti od uvijek znatiželjnih ušiju i pogleda. Barbaru pod svoje okrilje uzima Elizabetin kancelar i poučava ju u svim umijećima koja će joj biti potrebna kako bi bila savršena uhoda: od obijanja brava do vođenja ljubavi.

U to vrijeme na dvor kraljice Elizabete dolazi Sofija, princeza od Zerbsta, koja bi se trebala udati za kraljičinog nasljednika. Barbari je naloženo da ju uhodi i sve dojavljuje kraljici, no kako vrijeme prolazi, Barbari se sve više sviđa mala princeza i uskoro joj postaje prava prijateljica i pouzdanica. Prvotno sramežljiva i uplašena, Sofija polako uči kako se treba vladati na prevrtljivom dvoru, te kako u svoju korist okrenuti dvorske igre i intrige. Korak po korak, uz Barbarinu pomoć, Sofija premošćuje sve prepreke na svom putu da postane slijedeća ruska carica - Katarina Velika.

Mnogi povijesni romani prepričavaju događaje iz života povijesnih ličnosti i događaja tako da iznose povijesne činjenice s ciljem da na neki način obrazuju čitatelja, što je dobra stvar kod ovakvih romana jer koliko god da si već upoznat s nekim povijesnim događajem uvijek možeš otkriti još pokoji detalj koji ranije nisi znao. U ovom je romanu, međutim, u prvom planu priča o kompliciranim životima i prijateljstvu dviju žena koje se nalaze na vrlo različitim društvenim položajima. Ovo jest priča o usponu na vlast Katarine Velike, ali taj uspon ispričan je kroz događaje 'iza kulisa': ne čitamo direktno o povijesti, već o zakulisnim događajima koji su doveli do stvaranja te povijesti i o ljudima koji su u njima sudjelovali. Spletke, intrige, skrivena ljubavna pisma, nedopušteni dogovori, žrtvovanja koja su se morala napraviti za neke buduće ciljeve, sve su to komadići slagalice od kojih se sastoji ova priča. Katarina Velika u ovom romanu tek treba zaslužiti to ime, ovdje ju ne vidimo kao moćnu vladaricu već pratimo njen put kojim je došla do tog položaja, sva odricanja koja je za to morala napraviti i sve lekcije koje je za to morala naučiti.

Ako očekujete roman koji će vam održati lekciju iz povijesti, možda ćete se ovim romanom razočarati. Ali, ako želite vidjeti dramatičnu rekreaciju svega onoga što su svjedoci te povijesti zapravo uspjeli vidjeti i učiniti, zaći malo dublje iza samih povijesnih događaja i upoznati ljude koji su u njima sudjelovali, sigurna sam da ćete uživati u ovom romanu kao i ja.