ponedjeljak, 11. kolovoza 2014.

MISTERIJ MRTVOG MORA, Adam Blake

Izdavač: Lumen, 2012.
[eng. Dead Sea Deception, 1.knjiga iz serijala o Heather Kennedy i Leu Tillmanu]


Ovo je prvi roman Adama Blakea (ime koje je inače pseudonim poznatog britanskog pisca romana i stripova Mikea Careya) o policijskoj narednici Heather Kennedy i bivšem vojnom plaćeniku Leu Tillmanu. Knjiga je pisana u 4 dijela, u kojima usporedno pratimo dvoje glavnih protagonista, Heather Kennedy i Lea Tillmana; a povremeno i tajanstvenog Kuutmu, čiji identitet je jedan od misterija koji se provlači kroz knjigu.

Policijska narednica Heather Kennedy u ruke dobiva slučaj smrti sveučilišnog profesora Stuarta Barlowa, koji je inicijalno bio proglašen nesretnim slučajem, da ga ponovno istraži i provjeri je li londonska policija prvi put što propustila. Svježi pogled na slučaj otkriva pogrešku u istrazi, koja otkriva da Barlowova smrt nije ništa drugo do ubojstvo prikriveno tako da izgleda kao nesretan slučaj. Profesor Barlow radio je na projektu koji se bavio kodeksom Rotgut, srednjovjekovnim prijevodom izgubljenoga dijela Evanđelja po Ivanu, koje je pronađeno među Svicima s Mrtvoga mora, poznatim povijesnim dokumentima koji već stoljećima intrigiraju povjesničare i znanstvenike. Heather doznaje da je Barlow bio na pragu velikog otkrića, razotkrivanja tajne organizacije koja uspješno skriva svoje postojanje i tajnu evanđelja već tisućama godina, tajnu za koju ta organizacija vjeruje da će promijeniti svijet.

Bivši vojnik i vojni plaćenik Leo Tillman u potrazi je za svojom ženom i svoje troje djece, koji su svi zajedno neobjašnjivo nestali jednog dana prije trinaest godina, ne ostavivši nikakav trag osim poruke da ih ne traži. U onome što izgleda kao uzaludna potraga, Tillman slijedi jedini trag na koji je naišao nakon njihovog nestanka, a taj trag je Michael Brand, ime čovjeka koji se sastao s njegovom ženom dan prije nestanka i kojeg je također nemoguće pronaći. Potraga za Brandom Tillmana dovodi na put nemilosrdnim ubojicama s nevjerojatnim sposobnostima, koji ga prate na svakom koraku; ali i do Londona gdje će svoj put ukrstiti s Heather Kennedy.

Kakve veze misteriozni Michael Brand ima s istragom ubojstva sveučilišnog profesora Barlowa; što se dogodilo s ostalima koji su radili s Barlowom na prijevodu izgubljenoga evanđelja, te kako se u sve to uklapa tajanstveni pad aviona u Arizoni, SAD, samo su neka od pitanja na koja ćete nestrpljivo tražiti odgovore među stranicama ove knjige.

Ono što izdvaja ovaj konspirativni triler iz mora sličnih naslova je upravo sjajna karakterizacija glavnih likova. Heather Kennedy nije baš tipična policajka na kakvu nas njen opis na početku navodi. Ona je nezavisna, odlučna, vrlo inteligentna i s jakim osjećajem moralnosti. Ništa ju neće zaustaviti da napravi ono za što misli da je pravedno, bez obzira na osudu svojih kolega policajaca, koji se nerijetko ponašaju vrlo neprijateljski, smještaju joj razne podvale i na sve načine rade protiv nje. Heather točno zna što radi, koliko je opasno to što radi i koliko će je stajati, ali je ništa od toga neće spriječiti da to svejedno učini. Neka vrsta moderne heroine (mene je mrvicu podsjetila na Lisbeth Salander iz Larssonove Millennium trilogije), koja zna pogriješiti, ali nikada ne odustaje, ma koliko teško bilo.

S druge strane, Leo Tillman je neka vrsta blagog negativca, 'palog' heroja koji također ne preza ni pred čim da bi došao do svog cilja. Za razliku od Heather, koju vodi osjećaj za moralno i ono što je zakonito, Tillman će u svojim nastojanjima da pronađe svoju nestalu obitelj često uroniti u moralno upitne vode. On je prilično slojevit lik, koji je u potpunosti usmjeren svom cilju i koji zna da ga put do njega vrlo vjerojatno ne vodi i natrag. Kao i Heather, i on točno zna što radi, zna koji ga put vodi na onaj bez povratka i zna koliko ga usmjerenost na otkrivanje istine stavlja u poziciju u kojoj je sam protiv cijelog svijeta, ali ništa ga ne sprečava da nastavi svoju potragu. Koliko god u toj potrazi zabrazdio u ulogu negativca, nešto vas ipak navede da cijelo vrijeme navijate za njega. Mene svakako jest.

Na prvi pogled vam se ova knjiga može činiti kao još jedan triler koji se bavi otkrivanjem vjerskih urota, ali ako joj date priliku, vidjet ćete da je to itekako zaslužila. Dubina istraživanja u ovom romanu je zapanjujuća. Imate dojam da je autor proveo dosta vremena proučavajući vrlo stare rukopise i razgovarajući s različitim znanstvenicima i vojnim stručnjacima. Ono što je na neki način osvježavajuće u ovom romanu je to da niti jedan od glavnih likova nije stručnjak za teorije o kojima im ovisi slučaj (i nerijetko životi), te se moraju posve osloniti na ono što im se kaže (za razliku od, recimo, Roberta Langdona, koji je uvijek posjedovao neko (osnovno) znanje o onome u što se upušta). Tako u biti čitatelj postaje i Heather i Tillman (iako više pasivan i s manje znanja o baratanju oružjem); samo svjedok odmatanja tisućljećima stare tajne i opasnosti od koje se mora obraniti.