nedjelja, 24. kolovoza 2014.

U NJEZINIM OČIMA, Kim Harrington

Izdavač: Algoritam, 2014.
[eng. Clarity, 1. knjiga iz serijala romana o Clarity Fern]


 

Okosnicu ovog romana čini obitelj sa nadnaravnim sposobnostima. Clarity Fern je u mogućnosti vidjeti prošlost jednostavnim dodirom nekog predmeta. Njen brat Perry može komunicirati sa duhovima umrlih, a njena majka može ljudima pročitati misli.

Kad se jednoga dana u turističkom gradiću u kojem živi dogodi ubojstvo, Clarity, na zamolbu svog bivšeg dečka Justina, odluči pomoći policiji u rješavanju slučaja. Udruženih snaga s Justinom, koji je ujedno i gradonačelnikov sin, te Gabrielom, tajanstvenim sinom detektiva koji radi na slučaju, Clarity započinje potragu za tragovima koji bi ju mogli dovesti do ubojice. Situacija se dodatno zakomplicira kad Clarityn brat Perry postane glavni osumnjičenik. Sada Clarity mora dati sve od sebe i zaroniti duboko u svoje sposobnosti kako bi otkrila tajne koje kriju predmeti s poprišta ubojstva i pronašla pravi trag do ubojice, ne samo da riješi slučaj, već i da spasi brata.

Lik Clarity na prvi pogled izgleda kao klišej svih romana za mlade - djevojka s neobičnim sposobnostima, otuđena od vršnjaka i koju vršnjaci ismijavaju zbog njene neobičnosti, te koja više od svega želi biti samo normalna šesnaestogodišnjakinja. Ipak, tu svaka povezanost sa sličnim likovima prestaje. Clarity je inteligentna, jakog karaktera, ne boji se uploviti u nepoznato, zna se obraniti od verbalnih i fizičkih napada koji lete prema njoj sa svih strana i iako koji put poželi biti kao sve druge cure, zapravo je prigrlila svoju sposobnost i smeta joj kad ju netko ne prihvaća. Na život gleda optimistično i s dozom humora, a na napade odgovara britkim sarkazmom i pametnim igrama riječima.

Osim toga, Clarityna obitelj u romanu igra veliku ulogu. Oni su uvijek tu za nju i na njih se uvijek može osloniti. Kako svi imaju nadnaravne sposobnosti, znaju kada je jedno od njih u dobroj ili lošoj fazi zbog svojeg dara i znaju jedno drugo utješiti i međusobno si biti podrška.

Iako se radi o ubojstvu, ovaj roman nije intenzivan kao krimić, već je, zbog stila pisanja, i načina na koji Clarity prepričava događaje, zapravo lagan i prilično ga je zabavno čitati. Iznenadni obrati u radnji su jednostavni, ponekad i predvidivi, ali vrlo dobro opisani i ubačeni u pravom trenutku. Ipak, vrhunac radnje ostao je nepredvidiv do samog kraja, što mi se posebno svidjelo, jer volim da me knjiga iznenadi. Također, postoji nešto u većini likova što ih čini nevjerojatno simpatičnima, čak i kada se radi o bivšem dečku preljubniku. Svi su me na svoj način osvojili.

Ova knjiga je kratka, pitka, zabavna i brzo se čita. Savršena za posljednje dane prije početka školske godine, a iako je kategorizirana kao knjiga za mlade, ako vam je ostao još koji dan godišnjeg do kraja ljeta, ponesite ju sa sobom i zabavite se uz nju na plaži ili gdje god da idete.