srijeda, 20. kolovoza 2014.

VREMENSKA KARTA, Felix J. Palma

Izdavač: Fraktura, 2012.
[španj. El Mapa del Tiempo, trilogija Victoriana, 1.knjiga]
 

Ova knjiga ispričana je u 3 dijela, u svakom od kojih nam predstavlja nove likove i njihove priče. Godina je 1896., vrijeme radnje: London. Na samom početku upoznajemo Andrewa Harringtona, očajnog mladića koji se planira ubiti. Osam godina ranije, on je pronašao ljubav svog života. Nije bilo važno što su njihovi životi bili znatno drugačiji - on je rođen u bogatoj poduzetničkoj obitelji, a ona  se bori za opstanak kao prostitutka u otrcanom dijelu londonskog Whitechapela. Već je bio odlučio ostaviti svoj ??privilegirani život iza sebe i živjeti sretno s njom do kraja života, ali sve se promijenilo kada je njegova voljena postala posljednja žrtva serijskog ubojice Jacka Trbosjeka.

Na ovom mjestu u priču ulazi H.G. Wells. Objavljivanje njegova romana 'Vremenski stroj' pokrenulo je provalu interesa i znatiželje o mogućnosti putovanja kroz vrijeme. Osnovana je čak i tvrtka 'Vremenska putovanja Murray' koja tvrdi da vas može odvesti na putovanje kroz vrijeme u 2000.godinu, gdje možete svjedočiti bici između ljudi i robota koja će se u to vrijeme odvijati. Andrewow rođak Charles bio je na predstavljanju tog fantastičnog putovanja, te je uvjeren da Wells, koji je prvi izmislio pojam putovanja kroz vrijeme, može pomoći Andrewu da otputuje natrag u prošlost i zaustavi Jacka Trbosjeka, te time i ubojstvo svoje voljene.

U drugom dijelu upoznajemo Claire Haggerty. Ona je mlada, bogata, i vrlo nezadovoljna sa svojim životom. Sigurna je da je rođena u krivo vrijeme u povijesti, nema interesa za mladiće koji joj udvaraju i boji se da nikada neće naći muškarca koji će joj posve oboriti s nogu...sve dok joj njezina sestrična Lucy ne oda da je kupila ulaznice za jedno od putovanja do 2000. godine preko 'Vremenskih putovanja Murray'. Sve reklame za to putovanje pričaju o nevjerojatnoj bici koju vode ljudi, na čelu s herojskim kapetanom Derekom Shackletonom, protiv zlih robota. Oduševljena hrabrošću kapetana Shackletona, da ne spominjemo i njegovim muževnim stasom, Claire je sigurna da je konačno pronašla muškarca kojeg je cijeli život tražila. Odlučna je da prilikom slijedeće ekspedicije pobjegne iz skupine putnika, prizna svoju ljubav Shackletonu, i ostane s njim u budućnosti. No, kapetan Shackleton nije baš onakav kakvim se čini, i on i Claire budu uhvaćeni u opasnoj situaciji u kojoj bi mogli biti uništeni. Ovdje opet na scenu stupa H.G. Wells, koji mora iskoristiti svoju maštu kako bi zaštitio romansu koja se proteže izvan vremena i prostora.

U trećem dijelu, H.G. Wells je odmah u fokusu zbivanja, te mora 'spasiti' svoj ?vlastiti ?život. Sjajan pisac koji sumnja u vlastitu vještinu, Wells je upravo dovršio rukopis za 'Nevidljivog čovjeka'. Nitko, pa ni njegova voljena supruga Jane, nije ga pročitao. No, kad Wells sazna da je prva rečenica njegovog rukopisa ispisana na zidu iznad tijela beskućnika koji je navodno bio ubijen oružjem koje nije sa ovoga svijeta (ili vremena), naravno da i sam počne vjerovati u nadnaravne sposobnosti vlastitoga pisanja. Uskoro dolazi do dva dodatna ubojstva, svako popraćeno tajanstvenim rečenicama iz njegovog rukopisa, nakon kojih Wells dobiva kartu koja zahtijeva njegovu prisutnost na adresi najpoznatije opsjednute kuće u Londonu. Primoran da krene na očajnički put da spasi sebe i svoju budućnost, Wells mora donijeti značajnu odluku koja bi mogla zauvijek promijeniti tijek njegova života.

Prvi dio trilogije Victoriana, 'Vremenska karta' je šarmantan, pametan prvijenac, koji pušta čitatelje da nagađaju što se stvarno događa, i koji nam također nudi i niz prekrasnih isprepletenih ljubavnih priča. Ovo je pustolovan, fantastičan roman, u kojem sam se do samog kraja pitala jesu li opisana vremenska putovanja stvarna ili vrlo vješto zamišljene smicalice. Taman kad pomislite da ste pronašli odgovor, nešto vas iznenadi i natjera da se ponovno počnete pitati i preispitivati svoj prethodni zaključak. Svaki od likova je maestralno karakteriziran i svaki me na svoj način osvojio, na čelu s Wellsom, koji je isnpirirao ovaj roman i koji se proteže kroz sve njegove dijelove. Odlučite li se upustiti u ovu avanturu, nikako nećete požaliti, a ono najbolje tek slijedi: ima još! Nastavak, 'The Map of the Sky' (španj. 'El Mapa del Cielo'), izašao je 2012. (iako još nije preveden), a 3.dio tek slijedi.