subota, 11. listopada 2014.

MRAČNI PLAMEN, Alyson Noël

Izdavač: Algoritam, 2014.
[eng. Dark flame, serijal Besmrtnici, 4. knjiga]


Ako još niste čitali 'Besmrtnike', radi se o ljubavnoj priči dvoje besmrtnika, Ever i Damena. Njihova priča počela je prje 400 godina, kada su se prvi put zaljubili. Ever je tada bila smrtna, a prije no što joj je Damen stigao dati eliksir besmrtnosti, Drina, djevojka koja je također bila zaljubljena u njega, ju je ubila. No, tu ipak nije bio kraj njihove ljubavne priče, jer Damen je Ever, svoju srodnu dušu, pronašao u njenom sljedećem životu, i onom poslije njega, i onom poslije njega, ali svaki je put Ever na neki način stradala. Tek sada, nakon što Ever doživi još jednu nesreću, u kojoj pogine ostatak njene obitelji, Damen joj daje eliksir kako bi ju spasio, te oni konačno imaju mogućnost biti opet zajedno, ovaj put zauvijek. Ipak, neće im sve biti tako lako niti bezopasno, a u svijetu besmrtnika još postoje i brojni neprijatelji kojih se treba čuvati, poput zlog Romana...

'Mračni plamen' direktno se nastavlja na 3. knjigu, 'Zemlja sjena'. Nakon što je Roman prevarom otrovao Damena i njenu prijateljicu Haven, Ever ih je uspjela oboje spasiti, ali uz određenu cijenu: Haven je jedino mogla spasiti tako da joj da eliksir i time ju učini besmrtnom, a Damen je popio Romanov napitak koji ga je ozdravio, ali je istodobno i bio začaran i stvorio magični veo koji je uvijek obavijen oko njega i Ever, tako da se nikada ne mogu dotaknuti.

Sada, Ever traži neki način da dođe do protuotrova za čaroliju kojom je Roman svezao nju i Damena, ali Roman joj ga ni pod koju cijenu ne želi dati. Zato Ever odlučuje pomoć potražiti u magiji, ali čarolija koju izvede, umjesto da Romana veže za nju tako da ga može kontrolirati i natjerati ga da joj da protuotrov, nekako učini baš suprotno i veže Ever za Romana. Odjednom, Roman je sve na što Ever misli i sve što želi. Čarolija je u njoj zapalila mračni plamen koji ne jenjava štogod ona učinila, i koji ju vuče na opasan put koji će svim silama pokušati izbjeći i poništiti čaroliju...ako je to uopće moguće.

I u 4. knjizi ovog serijala Ever i Damen nastoje premostiti prepreke koje stoje na putu njihovoj konačnoj sreći, ali čini se da kako koju prepreku uspiju proći, neka nova im uvijek padne na put. 'Mračni plamen' je savršen naziv ove knjige, jer jako dobro dočarava stanje u kojem se Ever ovdje našla - svladana silama koje je pokušala upotrijebiti u svoju korist i uvučena u vrtlog posljedica koje proizlaze iz svakog koraka koji napraviš nepromišljeno koristeći se crnom magijom, koju u potpunosti ne razumiješ. Biti toliko blizu osobi koju voliš, a ipak biti razdvojen nevidljivom nametnutom barijerom (biti doslovno 'tako blizu, a tako daleko'), kao što je to slučaj kod Ever i Damena, za svakoga bi, sigurna sam, bilo frustrirajuće i naporno, i svatko bi tražio načina da se iz te situacije oslobodi. Iz tog je razloga ovo što je Ever učinila, iako nesmotreno, razumljivo i prirodno, ljudski.

Stanje u kojem se Ever našla nakon što je njena čarolija krenula krivo - njena obuzetost, opsjednutost, tijek misli i fizičko propadanje pod utjecajem čarolije - izvrsno je opisano. Njena mahnitost gotovo se može osjetiti kako izlazi iz stranica knjige. Radnja kao da neprestano kulminira, čitajući sam stalno mislila da će se u sljedećem poglavlju situacija rasplesti, ali ono što se dogodi zapravo te uvuče u sljedeće poglavlje, pa ono poslije, i tako do kraja. Usporedno s radnjom, kao što je to slučaj i s prethodnim knjigama u serijalu, otkrivamo i djelić po djelić čudesnog svijeta besmrtnika. Napetost radnje držat će vas uz knjigu, svaki komadić koji otkrijete, otkrit će i novi komadić koji ćete tek htjeti otkriti, a neočekivan kraj zaintrigirati će vas za sljedeći nastavak. Nadajmo se da će se prevesti uskoro.