četvrtak, 2. listopada 2014.

JA SAM MALALA, Malala Yousafzai

Izdavač: Profil, 2013.
[eng. I am Malala]


Za Malalu Yousafzai, 15-godišnju djevojčicu iz pakistanske regije Svat, saznao je cijeli svijet nakon što su ju na putu kući iz škole talibani upucali u glavu jer se borila za pravo svih djevojčica na školovanje. Malala je preživjela i nadahnula cijeli svijet da digne svoj glas za ono u što vjeruje i ono što je ispravno.

Malalina autobiografija potresna je koliko i nadahnjujuća. Pričanjem o svom životu i životu svoje obitelji Malala opisuje uspon talibana na vlast u Pakistanu i njihov režim vladavine nakon toga. Čitati u kakvoj su se nezavidnoj situaciji našli Pakistanci koji ne simpatiziraju talibanski vjerski fundamentalizam koji im je nametnut potresno je, ali ujedno oslikava nadu i pobjedu pravde nad strahom u opisima ljudi koji su samo svojim riječima i hrabrošću ustali protiv dobro naoružanih talibana.

Ova knjiga zorno opisuje kako je to živjeti pod strogim patrijarhalnim režimom, u kojem je uloga žene samo da čisti, kuha i rađa djecu. Malalina borba borba je svake i djevojčice i žene, koja želi ostvariti svoje pravo na obrazovanje, pravo da izabere što želi biti u životu i pravo da to i postigne. Malalina knjiga inspirira, potiče na razmišljanje, ali i na djelovanje, ona zadivljuje i ispunjava, baš kao i sama Malala. Talibani se i danas žestoko bore protiv prava djevojčica na obrazovanje, zato jer znaju da je obrazovanje moć, i, Malalinim riječima: "Jedno dijete, jedan učitelj, jedna knjiga i jedna olovka mogu promijeniti svijet". Pročitajte ovu knjigu. Mijenjajte svijet.