utorak, 21. listopada 2014.

MRTVE DJEVOJKE IZ MISSISSIPPIJA, Tom Franklin

Izdavač: Znanje, 2013.
[eng. Crooked letter, crooked letter]


Larry Ott je prije 25 godina izašao na spoj sa Cindy Walker, s kojeg se ona nikada nije vratila. Larryeva priča je da je za Cindy njihov spoj bio samo paravan da se ona nađe s drugim dečkom; Larry ju je odvezao do mjesta sastanka, a kada je bilo vrijeme za povratak kući, Cindy se nije pojavila. Cindy više nikada nitko nije vidio i njeno tijelo nikada nije pronađeno, a budući da se Larry cijelo vrijeme držao svoje priče, nisu ga mogli okriviti za ubojstvo, iako je cijeli gradić Chabot u Mississippiju mislio da je to učinio.

Danas, nestala je još jedna djevojka, Tina Rutheford, a netko je upucao Larrya Otta. Policajac Silas Jones istražuje slučaj, koji prema svemu sudeći pokazuje da je Larry kriv i da je zatim pokušao počiniti samoubojstvo. Samo, nešto u svemu tome nije baš kako treba. A ako se tome doda i tajna koju Silas nosi u sebi proteklih 25 godina, a koja bi mogla itekako utjecati na slučaj, nešto sasvim sigurno nije kako treba. Prošlost i sadašnjost odjednom se počinju ispreplitati, a duboko zakopane tajne koje to nosi sa sobom počinju izlaziti na površinu...

Vrlo, vrlo zanimljiv kriminalistički triler, koji se mrvicu razlikuje od ostalih koje možemo pronaći u današnjoj književnoj ponudi. Osim središnjeg slučaja za koji treba pronaći počinitelja, odnosno riješiti sam slučaj, ova knjiga priča nam i pozadinsku priču o životu u malom gradiću obilježenom rasizmom i predrasudama, te priču o nemogućem prijateljstvu koje je u stanju preživjeti nevjerojatne situacije.

Poglavlje po poglavlje, u priči se izmjenjuju sadašnji i prošli događaji, koji, tako ispričani, malo pomalo dodaju komadiće u slagalicu koju već početkom čitanja počnete sastavljati u svojoj glavi. Sa svakim novim poglavljem također malo bolje upoznajete i likove, kao i sredinu u kojoj žive i u kojoj su odrastali. A to je ruralni Mississippi, područje u kojem je dugo postojala rasna segregacija i u kojem je netrpeljivost između crnaca i bijelaca stalna i sveprisutna. Zanimljivo je vidjeti kako je bilo odrastati u takvoj sredini, s gledišta jednog crnog i jednog bijelog dječaka, koji izrastu u posve različite ljude, ali ne baš onako kako, onako na prvu, pomislite. Njihove priče teku jedna uz drugu, povremeno se isprepličući, a onda opet udaljavajući jedna od druge, uz nekoliko neočekivanih zaokreta na tom putu kojim idu. Ono što nam je na početku bilo posve jasno, kasnije ispada da i nije baš tako jasno kako smo mislili, a tajne koji neki likovi kriju, nakon što se pokažu, pokazat će nam i njih u posve drugačijem svjetlu, nekoga malo mračnijem, nekoga svjetlijem. Zaista vrlo zanimljiv triler, kojeg vam svakako preporučam da pročitate.