nedjelja, 29. siječnja 2017.

ISKORIJENJENA, Naomi Novik

Izdavač: Algoritam, 2016.
[eng. Uprooted]
 
  
Zacijelo ste, čitajući bajke ili slušajući narodne priče i predaje, čuli za legendu o strašnom zmaju koji svakih toliko i toliko godina od nekog sela ili grada zahtijeva žrtvu u obliku mlade djevojke, često najljepše od sviju, a ta žrtva predstavlja zalog zmaju kako ne bi taj grad ili selo napadao ili kako bi ga čuvao i branio od drugih, još opasnijih stvorenja. Ova priča vuče korijene iz takvih pripovijesti, ali satkana je od puno originalnijih i posve različitih niti.

Zmaj u ovoj priči nije pravi zmaj, već Zmaj sa velikim Z - čarobnjak koji štiti sva sela u jednoj kraljevini od opasnosti koje vrebaju iz obližnje, mračne i pakosne Šume. Svakih deset godina taj čarobnjak iz određenog sela bira jednu djevojku, koju potom odvodi sa sobom u svoju kulu na rubu Šume. No, djevojke koje odvodi ne dijele strašnu sudbinu djevojaka koje bi bile dodijeljene pravom zmaju iz svih onih legendi (i naposlijetku pojedene) - svaka djevojka koju čarobnjak odvede sa sobom mora s njim provesti idućih deset godina, nakon čega biva bogato nagrađena i slobodna da ode. Ipak, za vrijeme tih deset godina, djevojku koja ode s čarobnjakom nitko ne vidi niti čuje, a nakon završetka službe, niti jedna djevojka se ne želi vratiti natrag u svoje selo, već sve one odlaze - u veće i dalje gradove, živjeti drugačiji život, daleko od svog rodnog sela i Šume.

Kako uskoro dolazi vrijeme da čarobnjak odabere novu djevojku iz njenog sela, Agnieška, naša glavna junakinja, zabrinuta je da će ta djevojka biti njena prijateljica Kasija. Naime, uvriježeno je mišljenje da čarobnjak uvijek odabere onu djevojku koja se po nečemu najviše ističe - najljepšu, najljupkiju, najbolju kuharicu, najdomišljatiju... - a Kasiju krase baš sve te vrline. No, kad trenutak odabira konačno stigne, Kasija nije ta koja je odabrana - već Agnieška. A ako je i razmišljala o tome kakav bi je život mogao čekati u slučaju da bude odabrana, stvarni život uz čarobnjaka neće izgledati kao niti jedan od zamišljenih scenarija...

Naomi Novik upoznala sam čitajući njen serijal 'Temeraire', čija se radnja također vrti oko zmajeva - ali, onih pravih. Zmajevi je prate i u ovoj knjizi, iako u drugom obliku, a fantastični svijet koji je ovdje zamislila, iako se razlikuje od Temerairea, jednako je maštovit, domišljat i zanimljiv.

Glavna junakinja, Agnieška, ime je dobila prema bajci Natalie Galczynske, a ovo ime nije i jedina poveznica ove priče s folklorom i narodnim predajama istočne Europe - ona je snažno ukorijenjena u mitologiju i legende tih prostora. Najočigledniji znak te ukorijenjenosti su imena mjesta i likova, ali i druge legende i narodne priče vješto su utkane u samu priču - poput one o babi Jagi. A likovi iz spomenute bajke Natalie Galczynske također se nakratko pojave u ovoj priči.

Ovo nije baš tipični fantasy roman - on više i sam nalikuje na kakvu bajku ili narodnu pripovjetku, prepunu čudesnih likova i magičnih krajolika, ali i mračnih tajni i opasnosti koje uvijek vrebaju negdje iz prikrajka. Pomalo podsjeća i na bajke braće Grimm - one prave, neuljepšane, mračne; ne one ublažene dječje verzije koje pronalazimo u slikovnicama.

Baš kao što ovo nije tipični fantasy roman, tako ni Agnieška nije baš tipična heroina. Agniešku bih najbolje opisala kao - vihor. Nemoguće ju je zauzdati, grčevito će se boriti ako misli da joj prijeti opasnost, stalno sumnja u sebe, ali kada se naljuti hrabro zahtijeva ono što joj pripada; zna biti nespretna i neuredna, ali i učiniti točno pravu stvar u pravom trenutku i na pravi način. Agnieška je sjajan lik i jako mi se svidjela, sa svim svojim manama i vrlinama.

Sjajna stvar kod ove knjige je to što ona izvrće one uvriježene uloge likova koje očekujete u ovakvim pričama. Moćni čarobnjaci, hrabre heroine, čudovišta, prinčevi... svi su oni tu - ali je li svatko od njih točno ono što od takvog lika očekujete? Tko je heroj, a tko zlikovac? Iznenadit ćete se kad saznate. ;)

Snažni likovi i magična priča glavne su karakteristike ovog sjajnog djela. Ova je priča briljantno ispričana varijacija na temu svima nam poznatih narodnih predaja i bajki, začinjena na jedan posve originalan način. I likovi i sama priča pravo su osvježenje žanra - toplo preporučam!