četvrtak, 12. siječnja 2017.

DJEVOJKA IZ BROOKLYNA, Guillaume Musso

Izdavač: Fokus, 2016.
[franc. La fille de Brooklyn]


Najnovija napetica popularnog francuskog pisca Guillaumea Mussoa prava je poslastica za sve ljubitelje brze i adrenalinom nabijene triler-misterije, koja u sebi sadrži i nezaobilaznu romantičnu notu.

U središtu zbivanja ovog romana nalazi se mladi zaručnički par, Raphael i Anna. Iako su ludo zaljubljeni i planiraju se uskoro vjenčati, Raphael o Anninoj prošlosti malo toga zna, a ta ga znatiželja cijelo vrijeme kopka. Zato, kad zajedno otputuju na romantični vikend, Raphael se odluči suočiti s Annom i nagovoriti ju da mu otkrije svoju tajnu koju tako brižno skriva i od njega i od svih. U trenutku u kojem joj to kaže, on zaista i misli da će ostati uz nju što god njena tajna bila i da nema toga što bi ga moglo od nje odvratiti. No, kada mu Anna pokaže fotografiju koja skriva tajnu njene prošlosti, Raphael se pri pogledu na tu fotografiju toliko izbezumi da, preplavljen emocijama i u šoku, ode i odveze se u nepoznatom smjeru.

Vožnja ga uskoro uspije primiriti pa, shvativši da je pretjerano reagirao i nije joj uopće dao vremena da mu objasni fotografiju, Raphael okrene auto i krene natrag Anni. No, kada stigne do kuće koju su iznajmili, Anna više nije ondje. Ne pronalazi ju ni nakon što se vrati kući, u Pariz. Ipak, Raphael ne odustaje i, uz pomoć svog prijatelja, umirovljenog policajca, odlučan je pronaći ženu koju voli. A trag koji slijedi odvest će ga na put kroz sve mračnije i mračnije tajne njene prošlosti, ususret opasnosti i zaboravljenim zločinima u koje tek treba shvatiti kako se Anna uklapa i tko je ona zapravo.

Pisan prepoznatljivim Mussoovim stilom, podijeljen u mnogo dijelova s puno kratkih poglavlja, ovaj roman jako se brzo čita i jednakom brzinom je u stanju zarobiti čitatelja. Brojnost i kratkoća poglavlja, koja uvijek završavaju nekim mini cliffhangerom, osiguravaju da čitateljeva pozornost ostane prikovana za stranice romana, od kojih se, zbog neprekidne napetosti radnje, strašno teško odlijepiti.

Radnju najvećim dijelom pratimo preko Raphaela, ali povremeno se, naizmjence s njegovim, nižu i poglavlja u kojima slijedimo njegovog prijatelja policajca, Marca Caradeca. Ti dvostruki tokovi radnje u priču unose još više napetosti i čine čitatelja još željnijim da sazna što se to zapravo ovdje događa. U par navrata priča nas odvodi i u prošlost, u kojoj pratimo glavnu zagonetku čitavog ovog romana - samu Annu. Pri tome nam svemu uskoro postaje sasvim očito da je početni misterij bio tek vrh sante prepune drugih misterija koji se ispod njega skrivaju.

Temom ovog romana Musso se dohvaća i nekih aktualnih problema koji i danas postoje u društvu, poput rasizma i spolne nejednakosti, ali najviše od svega dotiče se problema medijskog progona žrtava zločina. Musso taj problem sjajno oslikava pričajući o Anninoj prijateljici koja je bila žrtva grupnog silovanja i koja si je potom, zbog stalne medijske torture, novinara koji su danima sjedili ispred njene kuće i činjenice da će zbog toga zauvijek biti etiketirana kao 'žrtva silovanja', umjesto kao osoba koja ona doista jest, oduzela život. Ako malo razmislimo o tome, ovakva medijska tortura i razvlačenje žrtava zločina po novinama zaista je veliki problem današnjeg, informacija i senzacija gladnog, svijeta. A nitko ne vodi računa o tome kako se zbog toga te žrtve o kojima pišemo i čitamo zapravo osjećaju i žele li one svu tu pozornost. Naravno da ne žele.

No vratimo se priči.

Ovaj je roman za mene bio jedan zaista dobro napisan triler. Brz i neprestano napet, uzbudljiv, natjerao me da čitam bez prekida (barem koliko su mi to obveze dopuštale) i nestrpljivo okrećem svaku iduću stranicu. Počne tajnovito, a nastavlja se još tajnovitije; misteriozan je, zapetljan, teško je prokljuviti što se tu zaista događa - što su sve karakteristike koje cijenim kod ovakvih romana.

Ljubiteljima Mussoa mislim da ne trebam posebno ovaj roman preporučivati, oni će za njime posegnuti i ovako i onako (zar ne?). :) A svima vama koji još niste čitali Mussoa, a volite trilere i neobične životne priče, probajte ga upoznati ovim romanom. Sumnjam da ćete se razočarati.