utorak, 24. siječnja 2017.

MIMETIČKI POREDAK, Samantha Shannon

Izdavač: Profil, 2016.
2. knjiga serijala 'Sezona kostiju'
[eng. the Mime order] 


Druga knjiga serijala 'Sezona kostiju' nastavlja se točno tamo gdje je prva stala. Ukoliko prvu niste još čitali, obavezno prestanite sad čitati ovu recenziju i bacite se u potragu za prvom knjigom. ;)

Također, slijedi kratki SPOILER ALERT!:

Paige se, nakon bijega iz kažnjeničke kolonije Šeol I., vraća u Scionovu citadelu London, ponovno pod okrilje mimeokrata Jaxona Halla. Svjesna da je i Jaxon vidio sve što se događalo u koloniji, Paige misli da će ga lako nagovoriti da krenu u nekakvu ofenzivu - ili bar da upozore ostale vidovnjake o postojanju Refaima, no Jaxon za to ne želi ni čuti. Da, kolonija postoji i da, uspjeli su pobjeći, i što se njega tiče, ta je priča sada završena. Back to business-as-usual.

Paige je jasno da ne može sama protiv Jaxona i da joj bez dokaza i bez njegove potpore nitko neće povjerovati da Refaimi zapravo iz sjene upravljaju Scionom, ali svejedno ne može to samo tako pustiti i zaboraviti. No doprijeti do ostalih vidovnjaka i natjerati ih da ju saslušaju izrazito je težak pothvat, koji je, uz nadolazeća previranja na vladajućem vrhu vidovnjačkog stanovništva, te uz konstantnu brigu o tome je li Upravitelj uspio preživjeti i pobjeći iz kolonije, gotovo nemoguće provesti. Ipak, Paige je odlučna u tome da pronađe način da se njen glas čuje - i to prije no što bude prekasno.

-- END OF SPOILER ALERT --

Drugi dio ovog serijala po svemu može stati uz bok prvom: jednako je uzbudljiv, napet, pun akcije i stalnih prevrata i iznenađenja; radnja teče jednako brzo i ne zaustavlja se od prve do zadnje stranice, ostavljajući čitatelja gotovo doslovce bez daha. Likovi rastu i razvijaju se i mnoge od njih, za koje do sada nismo imali tu priliku, bolje upoznajemo.

Ono po čemu se ova knjiga razlikuje od prethodne je njen fokus radnje. U prvoj je knjizi taj fokus bio usmjeren na Refaime, tajnu kažnjeničku koloniju i spoznaju da postoji tajna rasa koja iz sjene upravlja fantastičnim svijetom Samanthe Shannon. U ovoj knjizi fokus se mijenja i usmjerava na svijet londonskih vidovnjaka i vidovnjake općenito: upoznali smo opasnost koja im prijeti, a sada upoznajmo i njih same.

U kažnjeničkoj koloniji opisanoj u prvoj knjizi upoznali smo surov svijet i surovu i okrutnu rasu ugnjetavača Refaima. Nakon toga, pomislili biste da je svijet izvan kolonije bolji i možda manje surov. To je u neku ruku točno, ali ne posve - jer, ni vladavina mimeokrata i mimeokratkinja nad vidovnjacima Londona nije bez surovosti, samo što se ta surovost manifestira na drugačiji način. Vidovnjaci Londona, posebno oni moćniji, brinu samo o vlastitoj moći, bogatstvu i utjecaju - i ne prezaju ni pred čim da tu moć, bogatstvo i utjecaj povećaju, bez obzira na to tko bi sve zbog njihove ambicije mogao završiti kao kolateralna žrtva.

Hijerarhija vidovnjačkog društva ne razlikuje se mnogo od hijerarhije bilo kojeg društva današnjice koje je ogrezlo u korupciju i kojim dominiraju političke igre moći. Intrige, izdaje, prevrati i laži izmjenjuju se u igri u kojoj svi žele biti na vrhu, a ondje ima mjesta samo za jednoga. I teško je onda fokus te pohlepne mase zaokupljene isključivo vlastitim ciljevima prebaciti na stvarnu i vrlo opasnu prijetnju - Refaime.

Tek su dvije knjige izašle, ali već vam mogu reći da obožavam ovaj serijal. Genijalan je, originalan, uzbudljiv, napet, naprosto sjajan! Za mene je ovo serijal za čiju bi se svaku sljedeću knjigu trebali ispred knjižara stvoriti redovi nestrpljivih čitatelja, koji ne mogu dočekati da novi nastavak prime u ruke. Serijal koji bi trebao izazvati masovni histeriju, onako kako je to nekada, ako se sjećate, izazivao Harry. Nažalost, nakon Harrya, čini se da niti jedan serijal takav čitateljski zanos nije u stanju ponoviti. Šteta. Ovaj serijal sav taj čitateljski zanos itekako zaslužuje.