subota, 25. ožujka 2017.

GOSPODARI SITHA, Paul S. Kemp

Izdavač: Znanje, 2016.
Knjiga iz Star Wars serijala
[eng. Lords of the Sith] 


A long time ago in a galaxy far, far away...

Diljem Imperija pobunjeničke skupine svako malo pokušavaju nanijeti neku ozbiljniju štetu Imperiju, ali većinom bez ikakvog uspjeha. No, kada Imperator i Darth Vader iznenada odluče nenajavljeno posjetiti planet Ryloth, koji Imperiju služi kao značajan izvor narkotika 'začina', skupina pobunjenika 'Slobodni Ryloth' odluči preuzeti stvar u svoje ruke i organiziranim napadom jednim udarcem riješiti se i Imperatora i Vadera. S obzirom na odabir meta, ovo će se pokazati kao iznimno ambiciozan pothvat: i za pobunjenike, koji su zagrizli u, ne samo prevelik, već i iznimno opasan zalogaj, ali i za Vadera i njegovog Gospodara, koji će se morati izvući iz (čak i za njih) posve nepredviđene situacije, oslanjajući se samo na vlastitu snagu i Silu, bez ikakve druge podrške.

Već je iz sažetog opisa radnje odmah jasno da ovaj roman vrvi akcijom, koja ne prestaje od prve do zadnje stranice: od užurbanog planiranja napada pobunjeničkih snaga na Imperijev zvjezdani razarač, svemirske bitke koja se ubrzo potom preseli na površinu planeta Rylotha, utrke s vremenom dolje na planetu i neprekidne borbe, ne samo s neprijateljem, već i s izrazito neprijateljski nastrojenim ekosustavom samog planeta, pa sve do političkih sukoba, intriga i izdaja koje prate onu 'pravu' bitku na svakom koraku.

Kako sam ooogromni fan Star Wars filmova, jedva sam dočekala baciti se i na knjige. Ova mi je bila prva, ali nakon ugodnog iskustva u njenom čitanju, svakako se mislim baciti i na sve ostale. :D

Vezano uz filmove, radnja ovog romana vremenski se odvija između Epizode III i IV, konkretno 14. godine prije Bitke kod Yavina (Star Wars geekovi, znate o čem pričam :)), a svi događaji vrte se oko Darth Vadera i Imperatora.

Moram odmah reći da je Vader sjajno opisan u ovom romanu. On je ovdje gotovo stopostotno Darth Vader, Anakina je u njemu ostalo tek u tragovima, i u sjećanjima (većinom neželjenim). On je Vader kojega se svi boje, čijim su sposobnostima zapanjeni i za kojega govore da 'nije čovjek'. Na Rylothu, u čijim divljinama vladaju golemi grabežljivci poput kukcolikih lyleka, Vader je taj kojeg smatraju najopasnijim grabežljivcem, čak čudovištem.

Postoji ona scena, iz najnovijeg filma iz Star Wars serijala - 'Rogue One', u kojoj se Vader ukrca na osvojeni brod - netom prije nego što će stupiti u hodnik broda, još se ne pojavljuje u kadru, vide se samo članovi posade koji mahnito bježe, prestravljeni, a njihov strah pred onim što dolazi gotovo je opipljiv - taj trenutak paničnog straha, u kojem se čuje samo Vaderovo disanje, samo sekundu ili dvije prije no što on upali svoj svjetlosni mač... takav je Vader u ovom romanu. Opasan, nepobjediv, jedinstven.

Ono što je također ovdje sjajno opisano je način na koji Vader crpi svoju snagu i način na koji se povezuje sa Silom, a gorivo te snage njegova je čista mržnja, gorući bijes. Taj se aspekt njega kao lika čak ni ne vidi toliko u filmovima, ali čini bitan dio njegovog karaktera. Paul S. Kemp taj je dio sjajno obuhvatio i vješto ga prenio na papir.

I drugi su likovi ovdje jako dobro okarakterizirani: Cham, vođa 'Slobodnog Rylotha', koji se vječno mora podsjećati na to da je 'borac za slobodu, a ne terorist'; zatim Isval, Chamova suradnica, vječno željna prolijevati krv Imperijalaca; moffica Mors, čelnica planeta Ryloth, vječno opijena 'začinom', i njen upravitelj Belkor Dray, žedan moći koju će steći zamršenim spletkama za svrgavanje moffice... Lik koji me, pak, najviše iznenadio je lik Imperatora, koji je u ovom romanu pokazao jednu svoju, hm, nazovimo ju 'zafrkantskom', stranu koju do sada nisam imala prilike vidjeti.

Baš kao što mi se svidio 'Rouge One', film koji je u biti priča iz Star Wars svemira, svidio mi se i ovaj roman. I jedno i drugo su priče koje proširuju vidike o likovima iz serijala i pričaju nam priče za koje nije bilo mjesta da se ispričaju unutar glavnih filmova.

Ovo je pravi SF roman izrazito nabijen akcijom, koji, bez obzira na to što je dio Star Wars serijala, djeluje kao samostalan roman i mislim da biste ga mogli bez problema pročitati čak i da nemate pojma o Star Wars serijalu. Govoreći iz perspektive fana serijala, roman mi se jako svidio i ne vidim nikakav razlog iz kojeg se on ne bi svidio i svim drugim Star Wars fanovima, ali i zaljubljenicima u SF općenito. :)