ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

KRADLJIVAC LURIDIJA, Bobbie Peers

Izdavač: Naklada Ljevak, 2016.
1. knjiga u serijalu o Williamu Wentonu
[norv. Luridiumstyven]


William Wenton strastveni je razbijač kodova. Kodovi ga fasciniraju i privlače i nema tog koda niti zagonetke koju do sada nije uspješno riješio. Naravno da ga onda, kada u muzej u njegovom gradu doputuje izložba na kojoj je prezentacija 'Nemogućega' - koda koji još nitko nije uspio riješiti, unatoč tome što su najgenijalniji svjetski umovi to pokušali - ta prezentacija strašno privlači. Kad se potom, tijekom školskog izleta u muzej, William nađe pred 'Nemogućim' - i riješi ga, nije ni svjestan da tu njegovi problemi tek počinju.

Jer, William i njegova obitelj koriste se lažnim prezimenom ne bi li ostali skriveni pred nepoznatom prijetnjom na koju ih je upozorio Williamov djed, prije nego što je netragom nestao. A riješivši 'Nemoguće', William kao da je uključio reflektor i uperio ga ravno na sebe, pokazujući time svakome tko ga traži točno gdje se nalazi. Na prve posjetitelje neće morati dugo čekati, a jedini mu je spas u tajanstvenom Institutu, organizaciji koja okuplja najbolje kriptografe i koju je njegov djed pomogao osnovati. Da li je Institut zapravo prijetnja ili utočište, William tek treba otkriti, a usput treba i doznati što se dogodilo njegovom djedu, kamo je nestao i zašto je sa sobom odnio moćni element luridij...

Zanimljiva fantastična pustolovna priča vodi nas u svijet šifri, kodova i robota. Taj svijet možda na prvi pogled djeluje bezazleno, ali u njemu se skrivaju i brojne opasnosti i neki prilično zli negativci. Priča je nabijena napetošću, radnja se odvija brzo i dok trepneš već si stigao do kraja knjige.

Priča je originalna i maštovita. Ponekad predvidiva, ali i s nekoliko dobrih obrata. Jedno mi je kraj bio malo, kako bih to rekla, prelagan - rasplete se ekstremno brzo i sve se riješi tek tako, u trenu. Ne kažem da je to nekakav minus, samo sam očekivala nešto možda malo kompliciranije, zahtjevnije, malo značajniju kulminaciju događaja.

Likovi su simpatični, raznoliki i maštovito opisani, baš kao i njihovo okruženje, koje je ispunjeno svakojakim čudnovatim napravama i mehaničkim bićima, koja čine čitav taj svijet samo još fascinantnijim.

Ova knjiga namijenjena je mlađim čitateljima, ali lako ju mogu čitati i oni stariji. Kratka je i brzo se čita, može je se progutati u jednom popodnevu. Simpa priča, koja čini sasvim ugodno društvo za ispuniti par popodnevnih sati.