ponedjeljak, 18. lipnja 2018.

JUNACI, Joe Abercrombie

Izdavač: Vorto Palabra, 2018.
5. knjiga iz svijeta 'Prvog zakona'
[eng. The Heroes] 


U svijetu fantastike, mnogo je zanimljivih i uzbudljivih serijala čiji svaki novi nastavak jedan ljubitelj fantastike žedno upija. Opet, baš kao i u bilo kojem drugom žanru, uvijek postoje apsolutni favoriti, uvijek ima serijala i Serijala, pisaca i Pisaca. I premda je ponekad teško odabrati, uvijek postoje oni neki koji su nam najdraži, ili su barem među top 5 ili top 10 najdražih svih vremena. Za mene, to je Joe Abercrombie i njegov svijet 'Prvog zakona'.

Mjesto na kojem upoznajemo ovaj svijet Abercrombiejeva je trilogija 'Prvi zakon', a romani 'Poslužiti hladno', 'Junaci' i, još nepreveden, 'Red country' na tu se trilogiju nastavljaju. E sad, iako su ova tri romana svojevrsni nastavci originalne trilogije, njihova razlika u odnosu na trilogiju je u tome što je svaki od njih koncipiran i kao samostalna, zaokružena priča. Što znači da odabir načina na koji ćete uploviti u svijet 'Prvog zakona' ostaje isključivo na vama: volite li čitati kronološki, krenite s trilogijom; ako vas kronologija događaja pretjerano ne dira, krenite od nekog od ova tri samostalna romana. Kako god odabrali, vjerujte, uživat ćete u čitanju.

Naslovni 'Junaci' skupina je od nekoliko stijena kod koje će se sresti dvije sukobljene vojske: Južnjaci, predvođeni najhrabrijim časnicima Unije i Sjevernjaci, predvođeni Crnim Dowom. Ovaj sukob je nešto što se već dugo kuha, a prvi mag Bayaz, potaknut, nesumnjivo, interesima sveprisutnih bankara, odlučio je kako je vrijeme da se ovaj sukob prestane odgađati. Ono što će uslijediti bit će, nesumnjivo, gadna i krvava bitka u kojoj će se pokazati tko su Junaci, a tko tek junaci.

Ako ste čitali Abercrombieja, onda znate da je ono što vam je ovdje pripremio još jedna poslastica prepuna krvi, ožiljaka, oštrica, spletki, intriga, junaštva, izdaja i nemilosrdnih gadova koji su u sve to upleteni. A znate i da je sve to skupa umetnuto u sjajnu priču, ispunjenu jednako sjajno okarakretiziranim likovima, te onim posebnim, tipičnim za Abercrombieja, ciničnim humorom zbog kojeg ga toliko i volimo čitati.

Abercrombiejevi junaci možda nisu junaci s velikim J (barem ne svi), ali su svejedno posebni i lako prirastu srcu. Svi Abercrombiejevi junaci su, više ili manje, 'oštećeni', svi imaju neke svoje tajne, ožiljke, mane, svi imaju neko breme koje nose sa sobom, i to je ono zbog čega se možda s njima tako lako povezati i zašto ih je tako lako zavoljeti. Jer nisu savršeni, samo ljudski. Ipak, ono što im možda nedostaje u fizičkom smislu, ovi junaci daleko nadoknađuju svojom domišljatošću, lukavošću, inteligencijom ili jednostavno dobrim vezama i ludom srećom. Neki od njih će postati Velika imena, neki će završiti u blatu. Jer sam život je takav, grub i neuljepšan.

Abercrombiejev stil pisanja svrstava ga u tzv. grimdark fantastiku. Posebnost ovog podžanra fantastike je to što nam on prikazuje stvaran, neuljepšan fantastični svijet i događaje u njemu, za razliku od uobičajenog idealističkog pristupa koji je inače prisutan u žanru fantastike. U grimdarku junaci uvijek ne pobjeđuju, baš kao što ni dobro ne pobijedi uvijek zlo, smrt je ponekad (često) nemoguće izbjeći, moral nije uvijek na visini, a život je surov i pun nasilja. Abercrombie se u ovom žanru odlično snalazi i jedan je od pisaca koji su mu, po meni, najviše pridonijeli. Otišla bih čak toliko daleko da ga nazovem kraljem grimdarka (da, čak i uz G.R.R. Martina!).

Rat, tj. borbe i sukobi česta su tema u ovom žanru, a besmislenost ratovanja je genijalno prikazana u ovom romanu. Junaci su, bez obzira na junačko im ime, zapravo beznačajan komad zemlje, usred ničega, na kojem se spremaju sukobiti dvije velike vojske, od kojih niti jedna pobjedom u ovom sukobu neće bogznašto dobiti. Svejedno, mačevi se oštre, prilike za herojstva tu su za one koji ih žele. Sjevernjaci bitku misle dobiti hrabrošću i nemilosrdnim ratničkim vještima, Južnjaci svirepim lukavstvom i taktiziranjem. No, kao i u svakom ratu, pravi igrači uvijek su u pozadini: spletkari - ili kod Abercrombieja - bankari.

Volite li fantastiku, Abercrombie je pisac kojeg jednostavno ne možete zaobići. A jednom kad se navučete na njegove romane, stalno ćete željeti još i još (govorim iz iskustva :)). 'Junaci' su fantastičan roman ispunjen akcijom, pustolovinama, borbama, junačkim djelima (i onima koja su malo manje junačka), intrigama, spletkama, izdajama, porazima i pobjedama. Čitat ćete ga, opčinjeni, u jednom dahu, dok će vam u ušima odzvanjati zvuk sudaranja oštrica. Ako ste Abercrombiejev fan, vjerujem da vas ne moram nagovarati da pročitate ovaj roman, a ako (još) niste, svakako uplovite u njegov svijet 'Prvog zakona': kronološki ili ne, na vama je da odaberete.