četvrtak, 28. lipnja 2018.

LAŽI, T.M. Logan

Izdavač: Stilus, 2018.
[eng. Lies] 


Što učiniti kada vas jedna slučajna, nasumična odluka odvede do otkrića da ste čitav svoj život, s partnerom u kojeg ste do sada imali beskrajno povjerenje, izgradili na lažnim temeljima? Što učiniti i kada otkrijete da je to što ste prvobitno otkrili tek vrh ledene sante laži u koju ste se upravo punim gasom zabili?

Upravo s ovim pitanjima susreo se i junak ovog romana, Joe, kada je jednog posve običnog dana, radeći posve uobičajene stvari, slučajno naletio na automobil svoje žene i odlučio ga pratiti kako bi je iznenadio. Već pogađate da je konačno iznenađenje u ovom slučaju zapravo dočekalo njega, a ne njegovu ženu, kada ju je vidio u prepirci s njihovim zajedničkim prijateljem Benom. Nedugo potom Joe susreće Bena te i sam ulijeće u prepirku s njime, koja završi naguravanjem i nezgodnim udarcem Benove glave o beton. Istovremeno, Joeov sin dobije astmatičan napadaj koji Joe odluči riješiti kao prioritet (kao što bi to, vjerujem, i svaki drugi roditelj učinio), a kada se poslije vrati kako bi provjerio što je s Benom, Ben je već odavno nestao. I tu tek počinju sve Joeove nevolje...

Naslov ovog romana, savršeno odabran, ujedno opisuje i njegovu srž: u ovoj se priči sve vrti oko laži, laži sve pokreću i nalaze se posvuda i ima ih toliko da je istinu ispod svih tih laži jako teško razaznati. Nešto ćete naslućivati, nešto ćete pogoditi, ali hoćete li u potpunosti predvidjeti konačan rasplet? Teško.

S obiteljskim i bračnim odnosima u prvom planu, ovaj je roman prepun napetosti i iznenađenja koja iz tih odnosa proizlaze. Žanrovski smješten među psihološke trilere, nije baš tipičan primjer romana kakve u ovom žanru obično nalazimo. Joe nije nikakav kriminalni mastermind niti genijalni istražitelj, čak niti običan lik s izvanrednim mentalnim sposobnostima: on je tek zabinuti suprug i otac, koji će dati sve od sebe kako bi spasio svoj brak i svoju obitelj.

Joe je, također, nevjerojatno naivan. Uvjeren da ti se ništa loše ne može dogoditi ako nisi ništa loše napravio, ne zapravo, neprestano ga ravno u glavu udara gorka stvarnost da to baš i nije tako. Žarko želeći pronaći istinu i dokazati svima da je u pravu, Joe neprestano radi glupe i ishitrene pogreške koje ga kasnije puno koštaju. Morate se diviti njegovoj hrabrosti i odlučnosti, ali i žaliti njegovu nesmotrenost. Napokon, Joe je i veoma simpatičan lik, i vrlo je iskren i izravan, stoga ćete vrlo vjerojatno, baš kao i ja, cijelo vrijeme očajavati nad njegovim krivim koracima i navijati da mu nešto konačno uspije.

Mreža laži koju je u ovom trileru ispleo T. M. Logan gusta je, zamršena i sadrži gomilu skrivenih niti. Rasplesti ovu mrežu pravi je poduhvat (a i lijep zalogaj za moždane vijuge :)).

Zanimljivo mi je bilo kako je autor u čitavu priču upleo društvene mreže. Često to gledamo u kriminalističkim filmovima i serijama: činjenicu da ništa s društvenih mreža nikada nije zapravo izbrisano, da preko njih forenzički informatičari mogu pratiti svaki naš korak i slične stvari. Na Joeovom primjeru imamo mogućnost vidjeti koliko je sve to zapravo stvarno i kako nas banalne stvari podijeljene na nekoj od društvenih mreža, u pravom trenutku i s pravom dozom informacija, mogu uvaliti u prilično velike probleme. O generalnoj sklonosti ljudi da pretjeruju u dijeljenju svojih privatnih stvari s ljudima koje uopće ne poznaju da i ne govorimo.

Ovaj je roman idealan za ljubitelje brzih i dinamičnih trilera, ispunjenih tajnama i zamršenim odnosima među likovima. Možda je ponekad predvidiv, ali sadrži toliko iznenadnih obrata da čisto sumnjam da ćete ih uspjeti predvidjeti baš sve. A tek kraj! Još jedan u nizu onih na koje ćete lagano odmahnuti glavom u nevjerici nakon što ih pročitate. Zvuči li vam sve ovo zanimljivo, slobodno uplovite u 'Laži - i pokušajte ih prozreti prije Joea. Teže je no što se čini. ;)