nedjelja, 3. lipnja 2018.

VRETENO, E.K. Johnston

Izdavač: Znanje, 2018.
2. dio serijala 'Tisuću noći'
[eng. Spindle] 


Mnogo je vremena prošlo otkako je Kraljica Pripovjedačica istjerala demona iz svog muža, kralja, i vratila prosperitet svojoj zemlji. Demone je zatočila duboko u planinama i stvorila čudesna stvorenja da ih zauvijek čuvaju ondje.

Ali, vrijeme nikada ne prestaje teći, a zatočenim demonima vrijeme je bilo sve što im je još preostalo. Vrijeme, i strpljenje.

Dugo nakon što je svijet napustila Kraljica Pripovjedačica, jedna je demonica konačno dovoljno ojačala da baci oko na još jednu buduću nadu kraljevstva: princezu Malu Ružu. Bacivši kletvu na princezu, bacila je i nju i njen narod u dubok ponor očaja i patnje. Ipak, i u najdubljim je ponorima moguće pronaći bar tračak nade, a i najčvršće ispredenu nit moguće je na neki način slomiti...

Nastavak magične priče E.K. Johnston 'Tisuću noći' jednako je magičan, vješto ispripovijedan i čaroban kao i njegov prethodnik. Ako ste već čitali 'Tisuću noći', onda znate točno kakvu vještinu pripovijedanja posjeduje njegova autorica, i kakvu predivnu priču svojim riječima može istkati. Ako pak još niste imali prilike pročitati nešto od E.K. Johnston, 'Vreteno' je savršeno mjesto da se s njom upoznate.

Iako su dio istog serijala, 'Tisuću noći' i 'Vreteno' nisu čvrsto povezani pričom, odnosno nema izravne uzročno-posljedične veze između ova dva romana, stoga ih bez problema možete čitati odvojeno, bilo kojim redoslijedom koji vam odgovara. Radnja 'Vretena' odvija se generacijama nakon dođaja iz 'Tisuću noći' i tvori zasebnu magičnu priču, ali koju je jednak užitak čitati kao i 'Tisuću noći'.

Priča koju ovdje susrećemo neodoljivo podsjeća na bajku o 'Trnoružici', te se može reći da je njen svojevrstan re-telling. Od kletve bačene na malu princezu, opasnosti od uboda na vreteno, dobre vile koja kletvu pokuša ublažiti svojim posebnim darom i sudbine kraljevstva koja je usko povezana sa sudbinom njegove princeze, priča o Trnoružici i priča o Maloj Ruži dva su naličja iste osnovne priče, ispričane na različite načine i s različitim sudbinama namijenjenim glavnim junakinjama priče.

Bajkovitost, magija, srčani likovi i nadasve predivan način na koji je sama priča ispričana aduti su kojima se ovaj roman ističe i zbog kojih ga je predivno čitati. Ima tu i pustolovine, hrabrosti, žrtvovanja i borbe, kao i prijateljstva i ljubavi - sve uklopljeno u okvire priče na jedinstven i sasvim poseban način.

Ovo nije brza avantura, već polako ispripovijedana pripovijest o sudbini jednog kraljevstva i njegove princeze, začinjena pravom mjerom čarolije, romantike i napetih trenutaka. Baš kao da vam netko ovu priču usmeno pripovijeda, neki će njeni dijelovi zvučati sporo, neki više, a neki manje uzbudljivo, ali niti na jednom dijelu priče nećete poželjeti prestati slušati.