ponedjeljak, 18. ožujka 2019.

MAČ SUDBINE, Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont, 2019.
2. knjiga Sage o vješcu
[polj. Miecz przeznaczenia


Datumom objave prva, ali kronologijom radnje druga, knjiga u serijalu o bjelokosom vješcu Geraltu od Rivije vodi nas u nove pustolovine ovog karizmatičnog junaka. I dok se u prvoj knjizi Geralt borio (i izborio pobjedu) s raznim čudovištima, u ovoj se knjizi u njegov put upliće sudbina i vodi ga nekim malo drugačijim stazama.

Sastavljena od nekoliko uzbudljivih fantastičnih priča, ispunjenih i akcijom i humorom i avanturama, pa i romantikom, ova se knjiga fokusira na Geralta i njegove odnose s ljudima oko sebe, prikazujući nam začetke i evoluciju tih odnosa, primjerice, njegovog prijateljstva s Maslačkom, bardom, te njegove opčinjenosti Yennefer, čarobnicom kojoj je poklonio srce.

Kroz priče ispričane u ovoj knjizi, Geralt se susreće sa legendarnim zlatnim zmajem, čezne za nesuđenom mu Yennefer, pomaže razriješiti zamršenu spletku dvojnika jednog gramzivog polutana, spašava kraljevnu zalutalu duboko na šumski teritorij neprijateljski nastrojenih drijada, te bježi od, ali naposlijetku ipak susreće, svoju sudbinu.

Zanimljiv je taj ples koji Geralt izvodi sa sudbinom. Ona ga, naime, slijedi u stopu, iako joj on čitavo vrijeme pokušava umaći, a većinu vremena u nju niti ne vjeruje. Sapkowski sudbinu postavlja u ulogu mača s dvije oštrice, od kojih je jedna sam Geralt - dok Geralt istovremeno na tu sliku sudbine gleda u nešto mračnijem tonu: "Smrt je druga oštrica dvosjeklog mača. Jedna sam ja. A druga je smrt koja ide sa mnom ukorak."

Sudbinske priče iznesene u ovoj knjizi poslužit će kao sjajan uvod u ono što nas tek čeka u romanima koji slijede. Ja im se neizmjerno veselim. Geralt je sjajan suputnik i bit će fantastično otpustiti se s njim na nova putovanja, nove avanture i nove pogibelji, te saznati što mu je novo sudbina spremila na kraju tih putovanja. 

________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/2WapQ5X