utorak, 19. ožujka 2019.

SNJEŽNA SESTRA, Maja Lunde

Izdavač: Naklada Ljevak, 2018.
[norv. Snøsøsteren


Plan je bio pročitati ovu knjigu u vrijeme božićnih blagdana, isto vrijeme u kojem se odvija i radnja unutar knjige. No, zima je pri kraju, proljeće već neko vrijeme žustro kuca na vrata, a ja sam je se tek sad uhvatila. Ali, znate što? Ispalo je još bolje!

Obožavam Božić i sve oko njega, baš kao i Hedviga, djevojčica koju ćete upoznati u ovoj knjizi. No, Božić uvijek nekako dođe i prođe, prepreprebrzo. Voljela bih da postoji način da ga mogu dulje zadržati, a uz ovu sam ga knjigu napokon i pronašla. Čitajući ovu božićnu priču, ponovno sam na nekoliko sati zaronila u božićno vrijeme i osjetila taj božićni duh. Ova priča je prelijepa i prebitna da bismo je čitali samo jednom godišnje, u pravo vrijeme. Svako vrijeme je pravo vrijeme, zato, kad god se zaželite nečeg lijepog i emotivnog i nečeg što zagrijava srca, otvorite baš ovu knjigu.

'Snježna sestra' priča je o Kristianu, dječaku koji je prije 6 mjeseci izgubio sestru, nakon čega njegova obitelj više nikad nije bila ista. Pretvorili su se u sive kopije samih sebe, kopije iz kojih je nekako iscurila sva radost, pogotovo ona božićna. Kristian je tužan i ljut što ne može nikako promijeniti situaciju i što osjeća da u njegovoj kući više nikada neće biti Božića. A onda upozna djevojčicu Hedvigu, koja naprosto pršti životom i veseljem i božićnim duhom. Uz Hedviginu pomoć, Kristian uviđa kako možda postoji način da svojoj obitelji pokaže da još ima stvari za koje vrijedi živjeti i kojima se vrijedi veseliti.

Ono što Kristian još ne zna, je to da Hedviga ima tajnu i to tajnu koja će sve promijeniti. No, jednako kao što je Hedviga pomogla Kristianu, tako će i Kristian njoj pomoći - da oboje dožive svoje božićno čudo.

'Snježna sestra' je čudesna knjiga. Emotivna je, topla, predivna i izvana i iznutra. Ona je i vesela i tužna u isto vrijeme, jer govori o gubitku, usamljenosti, tuzi i čežnji za izgubljenim voljenim osobama, ali i radosnim sjećanjima na te osobe, ljubavi prema njima i volji da zbog te ljubavi veselje i životna radost prevladaju jad i čemer. Ovo je priča i o obitelji, prijateljstvu, odanosti i brizi za druge. A upotpunjena je tako lijepim ilustracijama da ćete poželjeti ući u priču i nikada više iz nje izaći.

Maja Lunde nazvala je ilustracije Lise Aisato tako lijepima da je teško povjerovati da su stvarne. Doista, Lisine ilustracije nadrealno su lijepe, one uobličuju maštu na najljepši mogući način i tako su žive i pune boja da ih jednostavno ne možete prestati gledati.

Lijepe ilustracije i još ljepše riječi zajedno su stvorile najljepšu božićnu priču. Kao što sam već ranije spomenula, nije bitno je li Božić sutra, za tjedan dana ili tek za deset mjeseci, božićni duh koji iz ove priče isijava nešto je što će vam zatrebati na svaki sivi dan u kojem ćete se naći. Obojite ga čitajući ovu knjigu - i odmah ćete se osjećati bolje. Garantiram. 

__________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2Ya6JKT