srijeda, 3. srpnja 2019.

BEZ GRANICA, Jussi Adler-Olsen

Izdavač: Znanje, 2019.
6. roman o Sektoru Q
[dan. Den grænseløse

 
Zaboravljeni neriješeni slučajevi uvijek nađu svoj put do stola šefa Sektora Q Carla Mørcka. Naravno, ne prije nego kroz njih prošvrljaju njegovi asistenti, Assad i Rose.

Mørckov uobičajeni jutarnji spavanac tog će jutra naprasno prekinuti poziv kolege Habersaata iz Bornholma, koji se tiče još jednog gotovo posve zaboravljenog slučaja na kojem Habersaat radi već skoro dva desetljeća. Mørck ga isprva odbije, a onda, nedugo potom, Habersaat počini samoubojstvo. Nakon što čuju za ovaj tragični događaj, Mørckov tim ipak otputuje u Bornholm, a kako sve više okolnosti ovog nemilog događaja dolazi na svjetlo, Assad i Rose inzistiraju da krenu u istragu baš svakog traga, uključujući i Habersaatov stari slučaj.

Istraga će uskoro, kako to već uoičajeno biva u Sektoru Q, postati ekstremno komplicirana i zamršena, a svaka iskopana stara tajna otkopat će neku drugu, još stariju. Tijekom istrage, Mørck i njegov tim pronaći će razne svjedoke i sumnjivce, a u priču će se uplesti i skriveni kult sa švedskog otoka Ölanda.

Šesti roman iz serijala o Sektoru Q još nam jednom donosi intrigantnu i zapetljanu istragu jednog davnog zločina. Kod serijala koji se protežu na više od 4 romana često se dogodi da zanimljivost i tečnost radnje ili rastu ili opadaju sa svakim novim romanom. Kod Sektora Q to nije slučaj - on nastavlja biti jednako zanimljiv i tečan (a i zabavan!) od prvog do posljednjeg romana u seriji.

U ovom romanu pratimo dvije simultane priče, koje su vrlo pametno postavljene. Ove priče nikada ne pokazuju sve svoje karte. O poveznici između njih čitatelj može cijelo vrijeme nagađati, može razmišljati o tome na koji su način povezane, ali ta glavna poveznica ostat će skrivena sve dok ne dođe vrijeme da se sama razotkrije.

Istraga zaboravljenih slučajeva ne ide cijelo vrijeme uzlaznom putanjom, ona često zapinje, ponekad ode u krivom smjeru, ponekad se vrti u mjestu. Ponekad stagnira. Ali čak i tada, sve što je potrebno je samo jedan novi trag, jedna nova ideja, da se istraga ponovno pokrene. Riječima Hardya Hennigsena, Habersaatovog prijatelja:

"Kako se ono kaže kad priča dođe do mrtve točke? Samo treba ubaciti neko čudovište da je se ponovno pokrene. Ili letećeg slona, u nedostatku boljega."

Prateći ovu istragu (a i općenito istrage Sektora Q) možemo dobiti uvid u to koliko je zapravo teško riješavati stare neriješene slučajeve. Svi dokazi su prastari, svjedoci se jedva sjećaju, a za pronaći novi trag potrebno je nešto ravno zgoditku na lutriji - pronicljiv i uporan um. Srećom, toga Mørcku i njegovom timu ne manjka.

Kažu da se policijski kriminalistički serijali, kako knjige tako i TV serije ili filmovi, mogu pročitati ili pogledati tek određen broj puta prije nego ti sve postane 'već viđeno'. Ja se s time ne bih složila. Uvijek će tu biti neki novi intrigantni slučaj, nešto novo što je potrebno istražiti. A ako su ti likovi dragi, poput ovih u Sektoru Q, htjet ćeš se s njima družiti zauvijek.

Još jedna intrigantna istraga i ovaj je put pred nama, još jedno ugodno druženje s Mørckom, Assadom i Rose, još jedno zabavno čitanje uz obilje (crnog) humora koji Jussi uvijek tako vješto utka u svoje romane, još šašavih viceva o devama kakve samo Assad zna ispričati.

Od svih mogućih kriminalističkih serijala, od kojih su mnogi vrlo uzbudljivi, napeti i zanimljivi, ovaj je sve to, ali je još i nevjerojatno zabavan. Šesti put ništa manje od prvih pet. Volite li čitati o Mørcku i njegovom timu, navalite!
 
__________________________
 
Kako do knjige: http://bit.ly/2xpT5Hp