utorak, 7. siječnja 2020.

LEKCIJE: MOJ PUT KA SMISLENOM ŽIVOTU, Gisele Bündchen

Izdavač: Znanje, 2019.
[eng. Lessons: My Path to a Meaningful Life]


Gisele Bündchen svjetski je poznata manekenka, žena koja se pojavila na stotinama naslovnica modnih časopisa i nastupila na stotinama modnih revija. Sedam je godina bila jedna od Victoria's Secret anđelica. Također, Gisele je žena koja je preokrenula trendove u modnoj industriji, postavši model koji je prekinuo razdoblje 'heroin-chic' mršavosti i vratio obline na modne piste.

Ako pratite modnu industriju, sve ovo o Gisele vjerojatno već znate, kao što vam je vjerojatno poznato i da je udana za napadača New England Patriotsa Toma Bradya, s kojim ima dvoje djece. No znate li puno više od toga?

Gisele je jedna od rijetkih celebritya koja svoj privatni život čuva daleko od očiju javnosti. Njeni modni uspjesi i kampanje koje je odradila poznati su svima, ali malo toga se zna o pravoj Gisele. U ovoj knjizi, sama Gisele upoznaje nas s osobom koja stoji iza slike Gisele Bündchen poznate javnosti.

Pričajući o odrastanju u malenom mjestu Horizontina u Brazilu, Gisele s ljubavlju spominje dom, svoje roditelje i svojih pet sestara, te kako joj je obitelj uvijek bila najveća podrška u životu. Vrlo je rano taj dom napustila, već s 14 godina, kako bi se okušala kao model, što je bio posao koji je od nje tražio da se preseli u tisuće kilometara udaljeni Sao Paulo i osamostali puno prije većine njenih vršnjaka.

Ulazeći u modnu industriju, Gisele priča kako se otpočetka dosta razlikovala od drugih djevojaka koje su također kretale na put u modne vode. Zbog urođene joj samodiscipline, organiziranosti i predanosti, uspjela se nositi s bilo čime što joj je stalo na put i prijeći sve izazove koje je modna industrija pred nju postavljala, bez da pred njima poklekne ili pronađe utjehu u drogi, piću i zabavama, na koje su mnoge njezine kolegice redovito odlazile.

Gisele otvoreno govori o svim poteškoćama na koje je naišla probijajući svoj put u svijetu mode, otkrivajući nam usto i nimalo glamurozne činjenice o tom svijetu - poput one da su, iza kulisa, modeli tek vješalice za odjeću koju trebaju prikazati masama koje čekaju da se te kulise rastvore i dođe vrijeme da modeli iskorače na pistu. No, Gisele niti u jednom trenutku ne pokušava zanijekati da joj je modna industrija dala i sjajnu priliku, i bez ustručavanja govori kako je zahvalna na svakoj prilici koja joj je pružena.

Giseline 'Lekcije' nisu samo knjiga memoara, već i knjiga doslovnih lekcija koje je, tijekom svog puta k smislenom životu u i nakon svijeta mode, naučila. Pričajući o gradnji svoje karijere i napredovanju kroz ono što je izgradila, Gisele otvoreno dijeli sve ono što je naučila, što ju je na tom putu usmjeravalo i što ju je držalo prizemljenom i usredotočenom, čak i u teškim trenucima. A prenoseći nam te lekcije, Gisele govori i o nadi da će iste te lekcije uspjeti prenijeti i na svoju djecu, kako bi i ona naučila živjeti svoj život smisleno i u svoj njegovoj punini.

Iskreno, voljela bih da je ova knjiga više autobiografska no što je filozofska, jer ona puno više naginje na ovu drugu stranu, ali svejedno sam se iznenadila koliko me zainteresirala. Ne mogu reći da sam puno toga znala o Gisele, izuzev činjenice da je ona poznata manekenka, prije no što sam krenula čitati njenu knjigu. Modna industrija i njene ikone ne zanimaju me baš previše, ali Gisele mi se zbilja svidjela. Možda zato što je doista jednostavna, što je riječ koju bi i ona sama, kako kaže, upotrijebila da samu sebe opiše. Sviđa mi se i njen altruizam i briga za svijet u kojem živi: Gisele je, naime, odlučila svoj utjecaj upotrijebiti kako bi podigla svjesnost o problemima zaštite okoliša i ostalih gorućih problema vezanih uz klimatske promjene. S tim ciljem, Gisele sudjeluje i pokreće brojne projekte koji brinu o zaštiti okoliša, očuvanju prirode i njenih raznolikosti, kako u Brazilu, tako i u ostatku svijeta. Spremno će izaći i podići svoj glas kako bi govorila o ovom problemu, čak i kada to znači da mora prevladati strah od govorenja pred milijunima ljudi, što je nešto što nam je svima blisko i poznato.

Gisele u ovoj knjizi često govori i o svojoj obitelji, ne samo onoj iz koje je potekla, već i onoj koju je stvorila s Tomom, a kada priča o njima, iz svake njene rečenice možete vidjeti koliko im je predana i koliko joj znače. U ovoj se knjizi Gisele prvi puta otvorila prema javnosti, dopustila da čitatelji vide pravu Gisele, u svoj njenoj ranjivosti i iskrenosti. Možda je baš zato ovu knjigu tako lako pročitati, i s njom se povezati.

Ukoliko ste ikada željeli doznati više o osobi iza lica koje je krasilo tolike svjetske naslovnice, imate priliku. Mogli biste se iznenaditi koliko je ta osoba jednostavna i - možda - vrlo vam slična.

________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2sYuLxV