utorak, 31. prosinca 2019.

TEŽAK SLUČAJ U BLAGDANGRADU, Cody McClain Brown

Izdavač: Vorto Palabra, 2019.
[eng. A hard case in Holiday City
Prijevod: Ivana Banović

 
Kako bi 'Nightmare before Christmas' izgledao kao pravi kriminalistički noir? Pa, prilično kao 'Težak slučaj u Blagdangradu', rekla bih. S tim da bi cijeli NBC ondje bio tek jedna gradska četvrt.

Zamislite grad u kojem obitavaju baš svi blagdani i sva stvorenja s njima povezana. Svaki blagdan na čelu sa svojom glavnom maskotom ondje vodi svoju vlastitu industriju, s različitim utjecajem i moći. Najmoćniji je, dakako, Mraz i njegov Božić. Da, ima u ovome gradu i ljudi, onih običnih, a ima i onih neobičnih: čokoladnih zečeva, djedičinih vilenjaka, halloweenskih kostura... Sva ova čudnovata stvorenja u Blagdangradu se nazivaju Blagospodom i Blagodamama, a, baš kao i među ljudima, i među njima ima onih običnih, dobrih, poštenih, i onih ogrezlih u zločine.

Neki su toliko ogrezli u zločin da bez problema uspiju masakrirati na desetine uskršnjih jaja, i to usred njihovog vlastitog skrovišta - Kutije Jaja. I to uoči Dana Zahvalnosti. Istražiti Pokolj u Kutiji Jaja slučaj je kojem na čelo staje detektiv Max Martin, uz pomoć svog partnera Gusa Gunderstonea.

Nešto što isprva izgleda kao okršaj različitih blagdanskih bandi uskoro postane nešto puno zamršenije, a izgleda da bi u cijelu stvar mogao biti upleten i sam Debeljko, glavom i bradom. Ali zašto? Radi li se ovdje jednostavno o borbi za prevlast određenog blagdana (ili više njih) ili je riječ o nečem puno zamršenijem? I kako se u sve to skupa uklapa priča o novoj drogi na tržištu, drogi koja Blagospodu i Blagodame može učiniti - makar privremeno - običnim ljudskim bićima? Slagalica je to koju samo Max može složiti (ako usput ne bude ubijen ili tko zna što još gore).

Kad sam tek primila ovu knjigu u ruke, očekivala sam da će se raditi o još jednoj vrckavoj, duhovitoj priči kakve je Cody ispisao u svojim prethodnim knjigama. No, u svom romanu prvijencu, koji doista zna biti i vrckav i duhovit, Cody nam je predstavio pravi kriminalistički noir roman, koji je dodatno začinio postavivši ga u fantastično okruženje i ispunivši ga fantastičnim likovima.

Kao što ste mogli zaključiti iz onoga što sam spomenula na početku ove recenzije, ovaj me roman strašno podsjetio na 'Nightmare before Christmas', doduše, njegovu mračniju, ozbiljniju i malo širu verziju. Umjesto Jacka Skellingtona koji je u potrazi za nečim novim, novim smislom blagdana, ovdje imamo Maxa Martina koji je u potrazi za istinom i krivcem iza niza gadnih zločina. Maxova Sally ovdje je vilenjakinja Marline, a Oogie Boogieja i Locka, Shocka i Barrella ovdje zamjenjuje čitav niz šarolikih zlikovaca i mutnih likova, od glavnog vilenjaka Pixela i Uskršnjeg Zeke do samog Mraza glavom i bradom. Needles to say, da se ovog romana uhvati Tim Burton, završni proizvod izgledao bi, bez sumnje, spektakularno!

Blagdangrad je zanimljivo mjesto za život, njegovi stanovnici još su zanimljiviji, a niz zločina u ovom gradu zagonetni su, brutalni i opasni po život. Max to zna bolje od svih: svaka nova situacija u kojoj se nađe u svojoj istrazi daje mu sve bolje šanse da iz nje izađe pretučen, prebijen ili nešto još gore. No, Max sve to podnosi baš kao oni najbolji detektivi noir romana: stoički, hrabro, stisne zube i ide dalje. Teško je ne simpatizirati ga, doista teško. :)

Ovaj roman objedinjuje sve čari blagdana s jedne strane, i sve brutalnosti koje bladgani jedni prema drugima iskazuju, s druge. Krv, pištolji i droga izmjenjuju se s šećernim ukrasima, medenjacima i zvončićima. Rezultat je kaotičan, šarolik, jedinstven grad i njegova jedinstvena populacija, čije podzemlje i ruke pravde vode iste borbe kao i bilo gdje drugdje - samo možda ne s toliko blagdanskog duha kao ovdje.

'Težak slučaj u Blagdangradu' nije nimalo teško pročitati. Kul je ovaj roman, baš kul. Neobičan je, zabavan, mračno-noirovski taman koliko treba biti. Savršen izbor za čitanje u ovo blagdansko vrijeme, bilo da ste blagdanski Grinch ili veseli Djedičin pomoćnik. Ho ho ho! Merry reading! ;) 
 
___________________________
 
Kako do knjige: http://bit.ly/2tfNSTU