utorak, 10. siječnja 2023.

MYTHOS III: TROJA, Stephen Fry

Izdavač: Mitopeja, 2022. (ARC)
3. knjiga u serijalu Mythos
[eng. Troy]
Prijevod: Vladimir Cvetković Sever 

Kad kreneš u gimnaziju, i u hrvatskom te dočeka putovanje kroz povijest književnosti, s klasičnom antičkom književnosti kao jednom od prvih postaja tog putovanja, neizbježno te dočeka i Homer i njegova Ilijada.

Dobiti Ilijadu za lektiru kod većine je klinaca izazivalo tešku glavobolju, pogotovo kada bi u ruke uzeli taj i više no ugodno popunjeni komad od knjige, a još više kada bi bacili pogled unutra i - na vlastiti užas - otkrili da ih ondje čekaju nepregledni heksametri. Glavobolja bi se znatno ublažila tek kada bi čuli da ovu knjigu ne trebaju pročitati cijelu, već tek nekoliko njenih pjevanja. Naravno, tko je htio, mogao je i sve pročitati, ali tko bi, zaboga, to htio? Samo nekolicina nadobudnih, a ja sam bila baš jedna od tih. :)

Da još više potvrdim svoj status totalne čudakinje (u tadašnjem svijetu nas tadašnjih tinejdžera) ne samo da sam pročitala i sva ona neobavezna pjevanja, nego sam još i uživala čitajući, i sama Ilijada mi se baš svidjela. Mnogo bih epiteta mogla pripisati Ilijadi, no mislim da ju ipak ne bih - baš kao ni većina ljudi, mislim - nazvala zabavnom i duhovitom. Da bi, uz sve ono što već jest, bila još i to, nedostajao joj je jedan sastojak:

Stephen Fry.

Baš kao što mu uspijeva na neki poseban način obogatiti baš svaki film, seriju, kazališnu predstavu, audioknjigu, radijsku emisiju, kviz, video igricu, itd. u kojima se pojavi, uspjelo mu je i već toliko puta ispričane i iščitane grčke mitove i legende obogatiti i prikazati na jedan nov i poseban način.

Da, vjerujem da ste već sto puta čuli, pročitali i pogledali priču o Troji, legendarnom Ahileju, lijepoj Heleni, krvavom ratu i mudro smišljenoj varci u obliku trojanskoga konja, ali, vjerujte mi kad vam kažem da ih niste još čuli ispričane glasom Stephena Frya.

Koliko je golemo i sveobuhvatno njegovo znanje grčkih legendi i mitova Fry nam je već pokazao u ranijim naslovima Mythosa: Mitovima i Junacima. Poznavanje ovih djela nije nužno za razumijevanje događaja iz ove knjige, iako ćete sa sve tri upotpuniti znanje o svim važnim akterima ne samo Trojanskog rata, već i grčke mitologije općenito. Troja, kao centralna priča, a možda i ona najpoznatija, grčke mitologije, zaslužila je dobiti vlastitu knjigu, a Stephen Fry u njoj je obuhvatio čitavu trojansku povijest: od njenog uspona, preko zlatnih godina, do konačnog uništenja i pada - i Troje i njenih najsjajnijih junaka.

Legendarni junački pothvati Ahileja, Hektora i njihovih suboraca s obje zaraćene strane, zakulisne igre bogova koji odabiru svoje strane u ovoj igri baš kao da je samo to - igra; mudrolije i pokušaji izmotavanja najlegendarnijeg lukavca ikad - Odiseja; popratne priče o likovima povezanim sa zaraćenim kraljevskim lozama... ova je knjiga ispunjena baš mnoštvom i priča i likova, ispletenih u tapiseriju koju čini Troja i legendarni rat koji se oko ovog grada vodio. Stephen Fry nas majstorski vodi nepreglednim morem imena (mnogih posve istih!), rodbinskih veza i obiteljskih loza, koje bi, bez ovog vještog kormilara, bilo jako teško pratiti, čak i kad već znaš kako priča ide.

Dodatna zanimljivost je dodatak na kraju, u kojem Fry još jednom prolazi kroz glavne događaje Trojanskog rata, pokušavajući razlučiti one dijelove koji su mit i one koji su stvarna povijest. Grčka povijest i mitologija toliko su čvrsto isprepletene da ih je teško razdvojiti, i uvijek ostaju oni upitni dijelovi oko kojih više nitko nije posve siguran. Stephen Fry nas kroz sve to vješto provodi, zadovoljavajući žeđ znatiželje i glad za dobrom pričom.

Stephen Fry oduševio me bezbroj puta, pogotovo ulogama u serijalima: od onih u Crnoj Guji pa sve do one Gilberta u Sandmanu. Mythos je još jedan serijal kojim ovaj genijalan čovjek ne prestaje oduševljavati. 

___________________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3WZ8AAw