četvrtak, 12. siječnja 2023.

MATER DOLOROSA, Jurica Pavičić

Izdavač: Stilus, 2022.

Koliko daleko smo spremni ići da bismo zaštitili one koje volimo?

Ovo je pitanje, moglo bi se reći, tema ovog romana. Odgovor na to pitanje, kao i sva druga pitanja koje ovo za sobom povlači iscrtao je Jurica Pavičić u priči o jednoj splitskoj obitelji, a dok se članovi ove obitelji s tim pitanjem bore, isto se, neizbježno, tijekom čitanja zapita i sam čitatelj.

Što smo sve spremni oprostiti nekome koga volimo, na što sve smo spremni pogledati na drugu stranu? I do kuda smo spremni ići kako bismo tom nekome voljenome pomogli i zaštitili ga? Bez obzira na sve?

Priča ovog romana vrti se oko slučaja ubojstva sedamnaestogodišnje djevojke, čije tijelo je ostavljeno u napuštenoj tvornici. Djevojka o kojoj je riječ kći je uglednih doktora, zbog čega je pritisak na brzo rješavanje slučaja i pronalazak počinitelja velo velik, a policija, koja tapka u mjestu uslijed oskudnih tragova, sklona rješavanju tog slučaja pristupiti gledajući ga na onaj najvjerojatniji, najlakši način, s upotrebom idealnog sumnjivca.

No, određeni dijelovi slagalice tvrdoglavo strše ne želeći se uklopiti onako kako bi trebali. Problem je, samo, što oni koji znaju, informacije o tome što znaju skrivaju trudeći se zaštititi pravog počinitelja, iz svojih osobnih razloga, a oni koji njuše istinu tu istu istinu ne mogu nikako dokazati. Tko će - i hoće li itko - popustiti, pitanje je sad.

Puno zanimljivih pitanja postavlja ovaj roman, ne samo ono koje sam već napisala na početku: što bismo napravili da zaštitimo one koje volimo, već i - bismo li ih i dalje štitili čak i kada bismo znali da su učinili nešto strašno? I kako bismo živjeli dalje, znajući da bi ono što su učinili možda mogli i ponoviti?

Ovaj napeti krimić prati članove jedne obitelji koje muče upravo ova pitanja, a čija djela i reakcije pratimo usporedo s tijekom istrage koju provode dvojica policajaca. Priče svih likova međusobno se jedna drugoj približavaju, u određenim trenucima i ukrste puteve, a onda se opet razilaze, nekako svejedno držeći jedna drugu na oku. I kako se istina raspliće (što se zapravo dogodi vrlo brzo, već na početku romana), čitatelj se neprestano pita što će likovi sljedeće učiniti. Kako će postupiti, hoće li priznati, hoće li se slomiti? Misterij ovog krimića nije ono 'tko je to učinio' već 'što će učiniti ljudi koji znaju tko je to učinio'. A tu je i glavno pitanje: hoće li se, zahvaljujući odanim ljudima, krivac izvući?

Psihološka previranja i razmišljanja likova upletenih u ovu priču drže vas u napetosti tijekom čitavog čitanja, a skupa s njima, sve ono što se oni sami pitaju, pitate se i vi. Atmosfera je sumorna, pomalo mračna, nekako u skladu s očajem koji prožima protagoniste ove priče, dok se nose sa svakodnevnim problemima i tim dodatnim problemom u obliku umorstva koje se nadvilo nad grad i ispunilo sve vijesti i novinske stupce.

Način na koji se priča na kraju odvije i je me i nije iznenadio. Nekako mislim da je realan, nekako sam ga i očekivala, iako sam se cijelo vrijeme pitala hoće li stvarno ovako završiti ili možda..? Roman je sjajno prikazao kako i s kojom jačinom jedan događaj može utjecati na jednu obitelj i kako se članovi te obitelji s tim događajem različito, a nekako i opet isto, nose.

Jurica Pavičić standardno je dobar u pripovijedanju, to od njegovih krimića uvijek i očekujem. Jedan od najdražih mi domaćih autora (a i autora općenito), ovim je romanom taj svoj naj status kod mene samo dodatno potvrdio. Veselim se svakom idućem, a ovaj vam svakako preporučam. 

____________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3vWkgbp