ponedjeljak, 9. siječnja 2023.

OBITELJ S GORNJEG KATA, Lisa Jewell

Izdavač: Mozaik knjiga, 2021.
[eng. The family upstairs]
Prijevod: Igor Rendić

Pročitala sam ukupno 7 romana Lise Jewell, od kojih su mi neki bili divni, neki bezvezni, neki "samo" okej, a neki apsolutno sjajni. Čitanje sam započela s (baš kao i Lisa svoje pisanje) romantičnim komedijama, nakon kojih sam kasnije došla do (vrlo) mračnih trilera. I iako mi je još uvijek jako draga njena Melody Browne, Lisini trileri preuzeli su vodstvo nad njenim drugim romanima, a upravo me ova totalno poremećena obitelj koja se nastanila na gornjem katu u ovom romanu ostavila bez teksta. U onom zapanjenom, čitalačkom wow! smislu, u kojem u nevjerici odmahuješ glavom tijekom čitanja jer te ono što se unutar priče događa ne prestaje iznenađivati i šokirati.

Wow, baš wow!

Priča teče dvostrukim vremenskim tokom. U sadašnjosti, Libby Jones saznaje da je naslijedila kuću svojih bioloških roditelja, koje nikada nije upoznala, budući da su - barem prema svim službenim policijskim izvještajima iz toga vremena - počinili samoubojstvo u vrlo čudnim okolnostima, ostavivši Libby, tada tek novorođenče, samu u kolijevci na katu. Razne su glasine kružile oko tog čudnog samoubojstva, a i oko same kuće, u kojoj su, navodno, osim Libbynih roditelja, živjeli i još neki ljudi, za koje nitko ne zna niti tko su niti kamo su nestali nakon samoubojstava.

Cijela ta mračna i pomalo nadnaravna priča o kući i ljudima u njoj otkriva se - malo pomalo - kroz događaje iz prošlosti, koje pratimo iz nekoliko različitih uglova, kroz nekoliko različitih pripovjedača, čija je pouzdanost upitna. Kako komadići slagalice jedan po jedan dolaze na svoje mjesto, tako nam se otkriva šira slika čitave priče, a ta slika svakim otkrivenim detaljem samo biva sve bizarnija i bizarnija. I mračnija. Ali - i zanimljivija, i napetija, i uzbudljivija.

Mnogo je tema koje je Lisa Jewell ovim romanom pokrila, a koje se tiču obitelji i obiteljskih i (ne)prijateljskih odnosa među njenim članovima. Zlostavljanje, izdaja, prevara, kult, iskorištavanje, umorstvo, te psihičke posljedice koje sve to skupa izaziva na pojedincima, posebno djeci koja su u takvim užasnim okolnostima odrastala, nemoćna da se probude iz košmara u koji im se pretvorio život i iz njega pobjegnu.

Osjećaj koji prati čitanje ovog romana u najvećem je njegovom dijelu onaj totalne nevjerice. Bizarnosti, šokantne situacije i sve mračniji preokreti tjeraju vas da čitate kao da sutra nikada neće svanuti, a vi naprosto morate pročitati ovaj roman do kraja i saznati što će se, zaboga, ovdje još dogoditi. Fantastičan stil pisanja, fantastično odabrani i još bolje portretirani protagonisti, od kojih ne znam koji mi je bio grozniji kao osoba. Ako je ikada neku kuću trebalo nazvati kućom noćnih mora, to je upravo ova.

Maestralan triler. Ne znam što bih više o njemu rekla. Ima trilera i trilera, ali ovako dobrih - ovako nevjerojatnih - ne nađe se baš puno. Kapa dolje Lisi Jewell, ovo će biti teško nadmašiti. Ili? Jer - postoji i nastavak, a na njega se sljedeće bacam. 

__________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3Czzire