subota, 6. siječnja 2024.

BOŽIĆNA PRIČA, Charles Dickens

Izdavač: Znanje, 2023.
[eng. A Christmas carol]
Prijevod: Mate Maras 

U neko doba svake blagdanske sezone započne ona vječna bitka oko toga koji je najbolji -ili, koji je baš taj, onaj pravi- božićni film. Ne znam koji film odnese pobjedu u ovom nadmetanju, niti je li to svake godine isti. Moj izbor najdražeg božićnog filma bio bi Caprin Divan život, kojem se svake godine uredno vraćam, i uvijek u njemu uživam.

Sam film nije snimljen prema Božićnoj priči, iako jest snimljen prema noveli koja je inspirirana ovim romanom, pa je možda iz te labave povezanosti uvijek imao ono nešto što neodoljivo podsjeća baš na Dickensa. Dok se Jimmy Stewart iza ekrana pita kakav bi život bio da on nikada nije postojao, ne može vam na pamet ne pasti Scrooge i tri duha koja mu pokušavaju pokazati kakav bi život bio, jest, i kakav će biti, ukoliko se ovaj škrti starac iz korijena ne promijeni.

Božićna priča bezvremenska je priča, klasik koji sadrži onaj pravi duh Božića. Priča je to koja nas pokušava poučiti da uvijek budemo dobri ljudi, ljubazni prema onima oko nas, kako bi nam život bio lijep, ispunjen i topao, a ne pust, bijedan i samotan. To je ujedno i priča za koju mislim da nam je u ovo blagdansko vrijeme, koje je u posljednje vrijeme prožeto suludim opsesijama savršenim ručkovima i mahnitim kupovanjima, baš potrebna.

Ne treba nam 25 poklona za svako dijete, koje će odmotati i za koje će u idućih dvadeset sekundi izgubiti interes, treba nam baš ova priča. Treba nam Scrooge, koji će nam na vlastitoj koži pokazati kako svo blago svijeta i gomilanje silnih stvari ne znači ništa ako to nemaš s kim podijeliti, i ako si srcem siromašna osoba.

Božić je blagdan dijeljenja i zbližavanja s ljudima, vrijeme širenja ljubaznosti i dobrote prema drugima i svijetu oko nas. Mislim da je upravo to bit ovog blagdana i da ne postoji knjiga koja taj božićni duh bolje sadrži i sjajnije opisuje.

Nitko me nikad ne pita koja mi je najdraža božićna knjiga. Ova je. A u ovom novom izdanju, i najljepša. <3 

____________________________________

Kako do knjige: https://znanje.hr/product/bozicna-prica/461022