nedjelja, 14. siječnja 2024.

METROPOLIS, Flavio Soriga

Izdavač: Znanje, 2021.
[orig. Metropolis]
Prijevod: grupa autora 

Pod krinkom istrage zagonetnog ubojstva jedne femme fatale iz ugledne obitelji, Flavio Soriga napisao je svojevrsnu odu gradu Cagliariju, prijestolnici Sardinije, pa i samoj Sardiniji.

Giuliu Hernandez, slobodoumnu ljepoticu iz ugledne i bogate obitelji, netko je brutalno izbo usred noći u kabini gradskog kupališta. Nitko ništa nije vidio, a počinitelj je netragom nestao. Istražujući ovo ubojstvo, inspektor Martino Crissanti prošetat će uzduž i poprijeko čitavog grada i okolnih mjesta, razgovarati s različitim ljudima, manje ili više povezanima s Giulijinim životom - a možda i smrću.

Posebnost ovog romana je to što glavnu ulogu u njemu nema niti slučaj ubojstva, niti sama istraga, niti inspektor Crissanti ili umorena Giulia Hernandez. Glavnu ulogu u ovom romanu dobila je njegova atmosfera. Čitajući, imate dojam kao da je kriminalistički dio romana ovdje tek pozadina, kulisa ispred koje se odvija ona prava priča - a to je upoznavanje Sardinije i Cagliarija, njegovih uličica, trgova, plaža i restorana; pa sve do ljudi koji ondje žive i njihovog mentaliteta, ali i politike i korupcije koja je i u ovom ljetnom raju u sve upletena.

Šećući Cagliarijem, neće vam promaknuti činjenica koliko je sve što ondje susretnete jako nalik našoj Dalmaciji, uključujući i sam tempo radnje, kojeg bih najbolje opisala kao: 'pomalo'. Kao što je ljeto u ovom romanu na svom pomalo lijenom izmaku, tako se jednako lijeno odvija i sama radnja. Inspektor Crissanti, koji i sam voli uživati u životu i raspravljati o raznim temama, često sa slučaja skreće u digresije koje se tih tema dotiču, bile one književnost, glazba, vinogradarstvo ili nešto deseto.

Noir je žanr koji sam po sebi nikada nije onako napet kao što su to uobičajeni krimići, ali ovdje je ta napetost još više umanjena. Cijeli je roman doslovce poput lagane šetnje gradom na izmaku ljeta, u kojoj usputno -malo pomalo- rješavate jedno ubojstvo.

Mislim da bih ovaj roman mogla opisati kao pravi talijanski riposo - jedan atmosferičan roman za nekakvo lijeno popodnevno čitanje, možda uz čašu vina ili što god vam već pri tom paše. 

_______________________________

Kako do knjige: https://znanje.hr/product/metropolis/286835