nedjelja, 21. siječnja 2024.

IDUĆE GODINE U ISTO VRIJEME, Sophie Cousens

Izdavač: Egmont, 2021.
[eng. This time next year]
Prijevod: Silvija Čolić 

Minnie i Quinn rodili su se prvog siječnja iste godine, u istoj londonskoj bolnici, oboje u utrci tko će postati prvom novogodišnjom bebom. Osim što je odnio pobjedu u toj utrci, Quinn je Minnie odnio još nešto - ime, a time - i sreću.

Trideset godina kasnije Minnie i Quinn slučajno se sretnu, a taj sudbonosni susret odvest će ih na put neobičnog prijateljstva, tijekom kojeg će malo pomalo otkrivati da ih veže puno više od početne krađe imena, a da svega toga nikada nisu bili ni svjesni.

Uzimajući u obzir naslov i kratak opis radnje s korica ovog romana, očekivala sam da će on biti nešto nalik na Ceceliu Ahern ili Ženu vremenskog putnika Audrey Niffenegger. Nije bio ni jedno ni drugo, čak mi je na samom početku bio malo i dosadan, a onda me skroz šarmirao.

Minnie je jako simpatičan lik, a njena uvjerenost u lošu sreću koja je prati na svaku Staru i Novu godinu odvodi ju u urnebesne situacije. Minnie je također vrckava, zanimljiva i vješta u razgovorima, a njen je život ispunjen još zanimljivijim prijateljima, poznanicima i suradnicima. Minnie je također mlada žena koja pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu (čitaj: stan, posao i smisao), a s time će se mnoge od nas poistovjetiti, bez obzira posjeduju li već nešto od navedenog. Ja svakako jesam.

Za razliku od tolikih muških likova u ljubavnim romanima koji svi manje-više nalikuju na neku verziju Christiana Greya, Quinn je također zgodan i imućan, ali tu svaka sličnost s opsjednutim posesivcima kakav je Mr. Grey prestaje. Quinn je duhovit, zabavan i šarmantan, a iako ga je sreća (koju je oteo Minnie) pomazila na dan kada se rodio, život mu je podario druge demone s kojima se morao natezati. Jako mi se svidio način na koji ovaj roman i Quinnu i Minnie daje da prvo riješe vlastite probleme i budu sami sebi dovoljni, a tek tada im pažnju skrene na mogućnost ljubavne veze.

Putujući u prošlost saznajemo kako se sudbina igrala s ovo dvoje likova i kako su im životi bili isprepleteni puno prije no što su se uopće upoznali. Životi su im vijugali vrlo blizu jedno drugome u više navrata, a ipak je pravi trenutak da se konačno sretnu bio tek puno kasnije. Čudni su putevi sudbine, I guess. Ono što je fora je da u svim situacijama u kojima ih zatječemo, uvijek u pravi tren na scenu ušetaju zanimljivi sporedni likovi, koji priči daju puno više dubine (i čine je toliko više zanimljivom) no što bi je imala da se vrti samo oko Minnie i Quinna.

Minniena prijateljica Leila na Staru godinu ima običaj svima postaviti isto pitanje: gdje se vidite iduće godine u ovo isto vrijeme? Nisam sigurna koji bi bio moj odgovor, ali nakon ovog romana, tko zna? Sve je moguće.

Ako do sada niste vjerovali u sudbonosne susrete, ovaj roman mogao bi vam promijeniti mišljenje. ;) 

___________________________________

Kako do knjige: https://shop.egmont.hr/proizvod/sophie-cousens-iduce-godine-u-isto-vrijeme/