utorak, 22. veljače 2022.

DALEKA ZEMLJA, Melissa Albert

Izdavač: Vorto Palabra, 2020./Publik Praktikum, 2018.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. The Hazel Wood]
Prijevod: Marijana Pasarić/Srđan Ladičorbić

'Daleka zemlja' mračna je bajka koja je na mojim čitalačkim okusnim pupoljcima ostavila okus fine tamne čokolade.

Naslovna 'Daleka zemlja' svojevrstan je bajkoviti paralelni svijet priča. Pri tome, priče nisu samo klasične priče već su sami njegovi stanovnici Priče: likovi koji se vrte u vlastitim pričama proživljavajući istu sudbinu iznova i iznova, s malom mogućnošću bijega od te sudbine. No, neki ipak uspiju pobjeći - iako uz veliku cijenu.

Glavni lik ovog romana je Alice, sedamnaestogodišnjakinja čija je baka poznata spisateljica, koja je, međutim, napisala samo jednu jedinu knjigu - knjigu bajki smještenih u tajanstvenu Daleku zemlju. Godinama poslije, primjerke ove knjige jako je teško pronaći, čak i najzagriženiji fanovi za njom po čitav život bezuspješno tragaju. Nakon što primi vijest o bakinoj smrti, a majka joj netragom nestane, Alice će krenuti u potragu za odgovorima - a svi putevi na toj potrazi vode upravo u Daleku zemlju.

Debitantski roman Melisse Albert maštovita je, ali i mračna priča o obiteljskim tajnama, prožeta dozom magijskog realizma i čiste fantastike. Bajkovit svijet Daleke zemlje koji je autorica ovdje zamislila tamno je obojana bajka: nimalo Disney, itekako braća Grimm (ne one uljepšane verzije za djecu, već originalne mračne bajke, sa svime što sa sobom nose).

Sama je priča jako zanimljiva i upečatljiva, s tom nekom creepy atmosferom od koje je nemoguće pobjeći. Način na koji je svijet Daleke zemlje utkan u naš izvrsno je zamišljen, no put do tog svijeta imao je svojih poteškoća. Pri tome mislim da doslovan put do Daleke zemlje, kojim je Alice krenula, zna poprilično potrajati, pa vam pažnja može malo i odlutati dok čekate da Alice konačno stigne kamo je naumila stići.

Alice nije sama na svom putu, društvo joj pravi prijatelj Finch, strastveni zaljubljenik u priče Aliceine bake. Odnos Alice i Fincha započne kao nešto nalik tipičnoj tinejdžerskoj romansi, kakve uvijek nalazimo u YA romanima, ali kasnije skrene u totalno nepredvidivom smjeru, što mi se svidjelo. Ako je Alice netko tko cijeli život bježi od bakine ostavštine, Finch je njena potpuna suprotnost: Daleka zemlja sve je o čemu mašta, njegov san, njegov cilj - a možda i sudbina.

Likovi Dalekozemljaša posebno su osebujni i mračni, svaki na svoj način. Priče Aliceine bake nipošto nisu nešto što biste voljeli čitati klincima prije spavanja (osim ako ne želite potaknuti im noćne more), no na neki su neobičan način zbilja lijepe.

Ukoliko ste raspoloženi za nešto što je možda malo pomaknuto, malo drugačije, lijepo na mračan način i na isto takav način čarobno, slobodno kročite u 'Daleku zemlju'. ...Koja nije baš tako daleko kako zvuči. ;)

____________________________________

Kako do knjige: