utorak, 15. veljače 2022.

ČAROBNJACI IZ DAVNINE: I DRUGI PUT MAGIJA, Cressida Cowell

Izdavač: Profil, 2021.
2. knjiga serijala Čarobnjaci iz davnine
[eng. The Wizards of Once: Twice Magic]
Prijevod: Ozren Doležal

Mislite li da je moguće da se jedan posve neočekivan (i posve zabranjen!) sudbonosan susret dvaju pripadnika posve različitih (i posve suprotstavljenih!) svjetova dogodi - dvaput?

Kada se radi o vječnom prijateljstvu koje je iz tog neočekivanog susreta proizašlo, i nepresušnoj mašti genijalne Cresside Cowell - naravno da jest!

I Čarobnjacima i Ratnicima jasno je sada da vještice ne samo da nisu izumrle, već su se i vratile - i to opakije nego ikad. U neizbježnom ratu koji će zasigurno uslijediti, ulozi nikada nisu bili veći. Jer, jedino što je do sada moglo poraziti vještice bilo je željezo, na koje je njihova magija slaba, ali novonastale magične moći koje djeluju i na željezo, a koje su se manifestirale u ratničkoj princezi Želji, mogle bi sve promijeniti. Pogotovo ako ih se dokopaju vještice.

Želja, pritom, čami u kaznenom ormaru u koji ju je majka poslala, dok i Ratnici i Čarobnjaci mozgaju kako poraziti vještice - na posve krivi način. Srećom, Željin prijatelj Xar, sin vrhovnog Čarobnjaka, malo je vještiji u bijegu iz zatvora u kojega je njega, zbog vlastite sigurnosti, naravno, zatvorio otac. Nakon spektakularnog upada na ratnički teritorij, i jednako spektakularnog bijega, Želja i Xar otisnut će se u pustolovinu pronalaska sastojaka za jednu vrlo posebnu čaroliju, kojom bi oni sami mogli riješiti problem vještica jednom zauvijek. A vremena za to nema baš puno, jer Kralj-Vještac već se lagano budi iz dugogodišnjeg sna - i spreman je na osvetu.

U drugom nastavku fantastičnih Čarobnjaka iz davnina, Cressida Cowell pripremila nam je još više pustolovine, još više akcije, još više uzbuđenja i još više magije. Ali, i još više opasnosti kroz koje se naši junaci moraju probiti.

Pustolovna priča o zabranjenom prijateljstvu pripadnika neprijateljskih tabora Čarobnjaka i Ratnika ponovno je popraćena maštovitim ilustracijama autorice, koje su jednako zabavne kao i sama priča. Avanture u koje se odmah na početku upuste Želja i Xar, ne prestaju sve do zadnje stranice, a osim što su nevjerojatno uzbudljive, njihove su avanture i strašno zabavne. Uz to, imaju i jasnu poruku: da pravo prijateljstvo nije moguće suzbiti ni ograničiti, niti ga i na koji način ograditi. Ono ruši sve ograde, razbija predrasude i - jednostavno rečeno - mijenja svijet. Ne odjednom, ali malo po malo... sve je moguće.

Šarolika ekipa čarobnih stvorenja na čelu s jednom posebnom i nimalo običnom žlicom, koja prati Želju i Xara, njihove avanture i cijeli taj magični svijet čini još zabavnijim i zanimljivijim. A s druge strane, opake vještice na čelu s Kraljem-Vješcem mogle bi vam itekako utjerati strah u kosti - baš su jezive. I zle.

Srećom, ni Želji ni Xaru nimalo ne manjka hrabrosti ni srčanosti kako bi ove zle spodobe porazili jednom zasvagda, i s tim ciljem ne libe se otići preko svih granica svega što im je poznato. Njihova prava avantura ovdje je tek započela, a što ih sve čeka vidjet ćemo u daljnjim nastavcima. Ne znam za vas, ali ja ih jedva čekam čitati!

___________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/363Y5Gj