srijeda, 2. veljače 2022.

PROPAST I USPON, Leigh Bardugo

Izdavač: Znanje, 2021.
3. dio trilogije 'Sjena i kost'
[eng. Ruin and rising]
Prijevod: Ira Wacha-Biličić 

Još jedan sukob s Mračnjakom, još jedna Pirova pobjeda za Alinu. Nakon što je zadnji sukob jedva preživjela, Alina pokušava zaliječiti svoju slomljenu moć duboko pod zemljom, skrivena u tajnoj mreži tunela kojima vlada nekoć kraljev duhovni savjetnik, a zatim izdajnik, Apparat. Kako se ubrzo ispostavi, Apparatovo utočište više je zatvor nego utočište, a Alina, Mal i ostaci njenih griša morat će se poslužiti dovitljivošću kako bi se izbavili okova koje im je nametnula Apparatova zaštita. Za to će Alini možda i po prvi puta dobro doći taj teret svetice koji joj je nametnut, a kojeg je sada u prilici iskoristiti za nešto dobro.

Mračnjak, naizgled neokrznut njihovim sukobom, još vlada Ravkom, a da bi imala ikakve šanse poraziti ga, Alina mora krenuti u potragu za trećim Morozovljevim pojačivačem - i nadati se da on nije samo mit.

Finale trilogije 'Sjena i kost' najbolji je dio ovog serijala. Već je druga knjiga pokazala koliko nas vješto Leigh Bardugo u ovoj priči može iznenaditi, kako može preokrenuti priču i iz posve izgubljene situacije stvoriti novu nadu, ali i iz spremnog trijumfa strmoglaviti nas u neki novi ponor.

U ovom nastavku, kao da je svaki lik zaključio što mu je sudbina i usmjerio se k ostvarenju te sudbine, po svaku cijenu. No, kao ni prije, ni ovdje stvari nisu baš tako kristalno jasne kao što to isprva mislimo, puno je tajni koje tek treba otkriti i iznenađenja koja samo čekaju da nas zaprepaste.

Malo je reći da vas ovdje doista čeka jedna uzbudljiva vožnja! ;)

Evidentno je da je konačni sukob Aline i Mračnjaka na pomolu, ali, dok sve stremi tom sukobu i dok mislite kako su vam sve stvari konačno jasne, još par iznenađenja čeka u prikrajku da priču (još jednom) okrene naglavce. Likovi su ovdje još zanimljiviji no što su bili ranije, a najveći rast vidi se upravo na Malu. Mal je i najveće iznenađenje serijala, rekla bih, jer, kako će se ispostaviti, od beznačajnog otkazat'sya, postat će možda i najvažniji lik cijele priče. Neću vam otkriti točno kako i zašto, ali kladim se da ćete se iznenaditi, kao i ja.

Najdraži lik u ovoj mi je knjizi nesumnjivo bila Bagra. Dosad sporedna, čangrizava i čudna starica, u ovoj priči postaje ono što sve povezuje, a njenoj hrabrosti, dovitljivosti i požrtvovnosti nema premca. Žrtvovanje za viši cilj nekako je temelj cijele ove knjige, svatko od likova dao bi život istog trena da spasi sve ostale, što ovu skupinu suboraca, prijatelja i čak ranijih neprijatelja, čini dragocjenijom od ičeg.

Finale trilogije najuzbudljiviji je dio cijele ove priče, najnapetiji, s najviše obrata i prevrata. To je ujedno i najopasniji dio priče, najsmjeliji, najzabavniji. A kad pomisliš da je sve gotovo, razmisli opet. Nada je možda luckasta stvar, ali doista nikada ne umire.

Kraj me podsjetio na još jedan serijal koji je, za mene, završio posve neočekivano - a opet sjajno - 'Igre gladi'. Svidjelo mi se kako je trilogija privedena kraju, svidjelo mi se kako su se njeni likovi razvili, svidio mi se smjer u kojem je priča otišla. Nekako je čak napravila i puni krug, i vratila se na mjesto s kojeg je sve krenulo. Ne bih mogla zamisliti bolji svršetak, doista ne bih.

____________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3L1Ic3l