srijeda, 16. veljače 2022.

SRCE OD TINTE, Cornelia Funke

Izdavač: Egmont, 2021.
1. dio trilogije Svijet od tinte
[njem. Tintenherz]
Prijevod: Ljiljana Šućur Perišić

Za mnoge knjige znam reći da su prava književna poslastica, i doista to i mislim, ali ova je, čak i među spomenutim poslasticama, zaista nešto posebno: poslastica u knjiški najslasnijem smislu te riječi!

Oživljena priča - doslovno. Tako bih najsažetije mogla opisati o čemu se radi. Književna bajka koja je sa stranica knjige iz fantastične bajke prešla u fantastični 'stvarni' svijet. A kada je neka knjiga i sama dio radnje (kao što je ovdje to naslovno Srce od tinte), kao strastvenim knjigoljupcima, znate i sami koliko vam je takva priča još slasnija za čitanje. Am I right?

Meggien otac Mo, po zanimanju knjigoveža, ima jedinstvenu moć: čitajući naglas, Mo može likove iz knjiga prenijeti u stvarni svijet - i obrnuto. I sam strastveni čitatelj, ljubav prema knjigama i čitanju prenio je, dakako, i na Meggie. Kada jedne noći stranac dođe u njihovu kuću kako bi Moa upozorio na opasnost, on i Meggie spakiraju se i otputuju k Megginoj teti Elinor. No, opasnost koju je stranac nagovijestio, a koju predstavlja tajanstveni čovjek po imenu Jarac, slijedi ih onamo. Uskoro Mo biva otet, a Meggie počne otkrivati razloge zašto joj otac nikada ne želi čitati naglas. Jedan od tih razloga je upravo Jarac, opasan lik kojeg je upravo Mo jednom davno nehotice pustio iz 'zatvora' knjige u čijoj priči mu je bilo mjesto.

Uz pomoć nekolicine drugih oživljenih likova, poput karizmatičnog Farida i tajanstvenog Lakoprstog, Meggie se upušta u uzbudljivu, ali i opasnu avanturu kako bi spasila oca - i svijet - od Jarca i njegovog opakog plana da u stvarni svijet dovede zastrašujućeg demona vatre...

Svatko koga znam, a tko je čitateljskim korakom kročio u Cornelijin bajkoviti 'Svijet od tinte', iz njega nije izašao bez oduševljenja. Ova je trilogija jedno fantastično pustolovno putovanje, ispunjeno šarolikim bajkovitim likovima, koje je teško ne zavoljeti. Prema prvoj je knjizi ove trilogije snimljena i - po meni - prilično uspješna filmska adaptacija, sa sjajnom glumačkom postavom, koja nažalost nikada nije dobila i svoje nastavke.

Koliko je ova trilogija popularna (iako sam nekako dojma da je, za razliku od Harrya Pottera i nekih drugih fantastičnih djela dječje i književnosti za mlade, prošla nekako 'ispod radara'), svjedoči i činjenica da jako dugo niste mogli pronaći primjerak nekog od nastavaka - a posebno prvog - za kupiti jer su svi odavno rasprodani. A kad bi se neki i pojavio negdje na nekom oglasu ili u antikvarijatu, brzinom bi svjetlosti odmah i nestao. Na radost svih nas - a posebno onih koji još nisu imali prilike ući u ovaj fantastičan svijet, konačno imamo novo izdanje čitave trilogije, spremno da u njega uskoče i njime se oduševe i novi i stari čitatelji.

Ova je trilogija među najdražim mi serijalima ikad, a njena je posebnost u tome što ju mogu čitati iznova i iznova i svaki se put ponovno njome oduševiti. Pisana je pitko, bajkovito, na način da riječi doslovno samo gutaš. I nikada ti nije dosta!

Cornelia Funke tintom je stvorila genijalan svijet, utkala ga u postojeći i ta dva svijeta spojila na najfantastičniji mogući način. A knjige i ljubav prema knjigama dio su oba ta svijeta, i čine onu dodatnu vrijednost, zbog koje ćete ovu trilogiju voljeti još više. Priču ovdje ispričanu zauvijek ćete pamtiti, baš kao i likove koje ćete u njoj susresti. Lakoprsti je, npr., meni jedan od najdražih likova ne samo ove trilogije, već i općenito.

Ako mene pitate, ovo je jedna od najljepših i najljepše ispričanih trilogija koje postoje. Ovu, prvu knjigu trilogije, možete, doduše, čitati i kao zaseban roman. Ali, nakon što ju pročitate, hoćete li htjeti s njom stati? Ja mislim da nećete. ;) 

____________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3LFRp1q