subota, 29. srpnja 2023.

ČAROBNJACI IZ DAVNINE: NIKAD I ZAUVIJEK, Cressida Cowell

Izdavač: Profil, 2023.
4. knjiga serijala Čarobnjaci iz davnine
[eng. The Wizards of Once: Never and forever]
Prijevod: Ozren Doležal 

Želja, Xar i njihovo hrabro društvo viloduha, mrazomačaka, divova, oživljenih željeznih predmeta i samotnih vukodlaka pri kraju je dovršavanja čarolije za uništenje opakih vještica i njihovog najopakijeg predvodnika, zlog Kralja-Vješca. Što znači i da je vrijeme konačne bitke sasvim blizu. A dok se naši junaci brinu oko toga hoće li biti dovoljno dobri (Xar), dovoljno snažni (Želja) i dovoljno hrabri (Bodkin) da svoju misiju dovedu do kraja, Kralj-Vještac (koji se brine samo o tome kako da izađe iz kugle u koju ga je Želja zatočila i uništi cijeli svijet), uz pomoć zarobljenog i vještičjom magijom izmijenjenog Žmikomika, spletkari ne bi li ih u tome spriječio i oteo Željinu magiju koja djeluje i na željezo, jedinu tvar koje se vještice (još) boje.

Finale četverodjelnog fantastičnog serijala o Čarobnjacima (i Ratnicima) iz davnina, upotpunjeno maštovitim autoričinim ilustracijama, došlo je do samog kraja. A kakav je to samo kraj! Pravi epski završetak kakav ovakav čaroban serijal zaslužuje.

Bit će napeto, bit će uzbudljivo, bit će opasno, na rubu propasti, pa i tragično; bit će hrabro, pustolovno i čarobno - bit će za pamćenje.

Kako ova priča dolazi svome kraju, sve tajne se otkrivaju, pojedinačna sudbina dostiže svakog od likova, a sudbina čarobnjačkog svijeta biva konačno riješena - na ovaj ili onaj način. Pričajući nam ovu priču, Cressida Cowell čitavo nam vrijeme pozornost usmjerava i na lekcije koje je važno zapamtiti - one o prijateljstvu, ljubavi i hrabrosti, a, kao što je to napravila i sa serijalom How to train your dragon, za kraj čuva još jednu, onu najvažniju, lekciju, poruku čitave priče. Neću vam reći koja je, ali reći ću vam kako ta poruka uključuje poveznicu s još jednom, legendarnom pričom koja je svima dobro poznata, i kako ta poruka preusmjerava fokus na ulogu one osobe koja je za ishod priče najzaslužnija, a koja, kako to često biva s njoj sličnima, ne dobije uvijek zasluge koje joj zasluženo pripadaju.

(Možda sam sad sve dodatno zapetljala, ali nek vam to bude dodatni poticaj za čitanje. ;))

Davnih me dana osvojila vikinzima i zmajevima, ovih me dana osvojila čarobnjacima, ratnicima i magičnim stvorenjima kojima je ovaj serijal ispunjen do vrha. Volim Cressidu Cowell, njene magične svjetove, čarobne priče, šarmantne ilustracije i nezaboravne likove. Želja i Xar prvi su od mnogih koji će vas u ovoj priči osvojiti i od kojih se nećete htjeti rastati.

Nikad. I zauvijek. <3 

_______________________________________

Kako do knjige: https://www.profil.hr/proizvod/carobnjaci-iz-davnine-4/