utorak, 15. kolovoza 2023.

TORANJ PRASKOZORJA, Sarah J. Maas

Izdavač: Fokus, 2022.
6. knjiga serijala Prijestolje od stakla
[eng. Tower of dawn]
Prijevod: Ivan Jovanović 

Nakon maestralnog cliffhangera s kakvim je završila prethodna knjiga u ovom serijalu, potreba za znanjem o tome što će se iduće dogoditi bila je (pretpostavljam kod apsolutno svih čitatelja) gotovo očajnička.

Well, there's good news and bad news.

Krenimo s 'lošim': ova knjiga tu potrebu apsolutno NEĆE zadovoljiti. Dobra vijest je, pak, da je ova knjiga apsolutno najbolji nastavak u čitavom serijalu do sad. Kapa dolje, SJM!

Celaenu, tj. Aelin (nikad se neću na to naviknuti) ostavili smo u najdramatičnijem mogućem trenutku, u kojem su i njena i sudbina čitavog svijeta posve neizvjesne. U ovoj knjizi, Aelin ćemo sresti tek na tren, na samom kraju priče, kao uvod u veliko finale koje ima uslijediti u idućoj, posljednjoj knjizi serijala. Što se onda događa na ovih 600+ stranica, pitate se? Pa, ovu priču preuzimaju Chaol i Nesryn, koji su možda bili pomalo zanemareni u prethodnoj knjizi, ali čija je uloga u čitavoj priči itekako značajna.

U misiji pronalaska saveznika za nadolazeći rat s moćnim valškim snagama, Chaol i Nesryn zaputili su se na jug, kako bi moćnog kagana koji ondje vlada zamolili za pomoć. Sam Chaol nada se i drugoj vrsti pomoći - onoj slavnih vidara Torre Cesmea, koji su jedini na svijetu koji bi ga možda mogli izliječiti i omogućiti mu da ponovno hoda.

Stigavši u Anticu, prijestolnicu kaganata, Chaol i Nesryn ne bivaju dočekani onako kako su se nadali, a za kaganovu pomoć, da bi to uopće razmotrio kao ideju, morat će se vraški potruditi. Ni kod vidara situacija nije puno bolja, budući da Yrene Towers, vidarica koja bi trebala pomoći Chaolu, zbog trauma koje je proživjela pod vladavinom kralja Adarlana, nema nikakvu želju pomoći kraljevom kapetanu.

Sam kaganat vrvi političkim intrigama i rivalstvima između potencijalnih nasljednika prijestolja, kaganovih sinova i kćeri, a Chaol i Nesryn upast će ravno u žar svega toga. Neki su prinčevi i princeze posve neskloni pomoći im, neki malo manje, a dok pokušavaju steći bilo čiju naklonost kako bi stvorili savezništvo i osigurali bar nekakav otpor okrutnoj valškoj moći, istovremeno tragajući za izvorima informacija o Valgama i mogućnosti da su se već potajno probili i tako daleko na južni kontinet, Chaol i Nesryn nabasat će na odgovore puno mračnije i opasnije no što su uopće mogli i zamisliti.

Chaol je jedan od mojih omiljenih likova u ovom serijalu, tako da je ova knjiga već u startu imala tendenciju da mi postane najdraža u serijalu, ali ona to nije postala samo zbog njega. Priča je ovdje fantastična, razgranata, ispunjena brojnim likovima i događajima koje gutate jedan za drugim, ne želeći prestati čitati. Praktički pred sam kraj serijala, SJM nas je odvela u jedan posve novi svijet unutar onog koji nam je već poznat, predstavivši nam jednu posve drugačiju kulturu, drugačije kraljevstvo, njegove običaje, tradicije, pa i bića koja ondje žive, poput fantastičnih ruhova ili paukova opakijih od one koje smo sreli s Manon Crnokljunašicom.

Yrene Towers i princ Sartaq dvoje su likova koje sam praktički tek upoznala, ali već su mi postali jedni od dražih. (Puno draži od Rowana, primjerice. Moram ovdje, doduše, biti iskrena i priznati da moj #teamchaolena već neko vrijeme postaje potpuno besmislen. Ah.) A tu je i jedan tajanstveni mjenjolik, koji u priču upliće još jednu nit, za koju sam mislila da će zauvijek ostati loose end.

Chaol i Nesryn na početku ove priče i Chaol i Nesryn na njenom kraju nisu isti likovi, i jedno i drugo u kaganatu su pronašli baš ono što im je trebalo, a to čak uopće nije bilo ono po što su bili došli. Chaol je, uz Celaenu/Aelin, lik koji se u ovom serijalu najviše mijenjao, a imam dojam da je u ovoj knjizi konačno pronašao sebe. Jesu li za to zaslužni samo vidari iz Torre Cesmea, pustit ću vama da zaključite. ;)

Ova je knjiga možda i najbitniji dio ovog serijala, njena je uloga u konačnom razrješavanju subine Erileje ključna. Možda djeluje kao pauza od glavnih događaja, budući da ovdje ipak nema Aelin i da uzimamo korak unatrag od događaja koji su se odvili u prethodnoj knjizi, ali bez ove 'pauze' priča bi imala puno manje smisla. Chaol i Nesryn zaslužili su svoju priču, zaslužili su stati pod svjetla reflektora i dati nam da upoznamo kakvi su doista. Fantastični, baš kao i ovaj - šesti - komad priče.

Preostaje mi odraditi i samo finale. Nakon ovakve knjige, moja očekivanja za posljednju nisu velika, već ogromna. Vjerujem, ipak, da će ih SJM spremno dočekati i - once more, with feeling - me oduševiti. *fingers crossed*

____________________________________________

Kako do knjige: https://fokusnahit.com/proizvod/toranj-praskozorja/

Kako do kompletnog serijala: https://fokusnahit.com/proizvod/kolekcija-prijestolje-od-stakla/