ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

MAČAK KOJI JE POUČAVAO ZEN, James Norbury

Izdavač: Stilus, 2023.
[eng. The Cat who taught Zen]
Prijevod: Lada Furlan Zaborac 

James Norbury nam je, uz pomoć Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, pokazao kako mir i ljepotu možeš pronaći baš na bilo kojem mjestu i u bilo kojem trenutku, ako samo malo zastaneš, osvrneš se oko sebe, i u pomoć pozoveš svog najboljeg prijatelja.

Nakon dvije prekrasne knjige, onakve kakve ne čitaš, već iz njih upijaš i u njima tražiš utočište onda kada ti je to potrebno, i dva predivna prijatelja koja smo u tim knjigama stekli, James Norbury vratio se s još jednom, ponovno predivnom i ponovno značajnom knjigom, koja će se pridružiti prvim dvjema. Veliki Panda i Sićušni Zmaj u ovoj su knjizi mjesto ustupili jednom Mačku, dok se oni sami pojavljuju tek u par dražesnih navrata, kroz Mačkove priče.

A Mačkova priča započinje u jednom velikom gradu, u kojem je Mačak proživio čitav svoj život, ali mu je cijelo to vrijeme nešto nedostajalo, neki dublji smisao koji nikako nije mogao dokučiti. Čuvši od svog prijatelja Štakora za postojanje jednog veličanstvenog bora, duboko u javorovoj šumi, na čijim granama se možeš smjestiti i spoznati mudrost koju tražiš, Mačak se otisne na put, u potragu za borom - i onim za čime cijeli život traga.


Na svom putu Mačak susreće raznolike likove, s kojima se sprijatelji i kojima pomogne - nekima pričom, nekima društvom, nekima usmjeravanjem. Zadnjeg na putu susretne i jednog Mačića, bezbrižnog i zaigranog, kojeg isprva vidi kao tek prepreku i odvraćanje pažnje na korak do cilja, ali koji se ispostavi važniji od svih koje je prije toga susreo.


Putujući prema legendarnom stablu bora i upoznavajući raznolike likove, Mačak nam kroz susrete s tim likovima i razgovore s njima predstavlja filozofiju zena, pojednostavljenu i prilagođenu užurbanim životima kakve i sami živimo. Prateći Mačka, slušajući njegove razgovore i diveći se predivnim ilustracijama koje te razgovore prate, shvatit ćemo kako zen nije nešto teško dostižno niti teško shvatljivo, već jednostavno bivanje u trenutku i svjesnost tog i svih ostalih malih trenutaka, koji se ponekad čine nebitnima, ali od kojih nam je izgrađen čitav život.


Još jedna divna, divna knjiga Jamesa Norburya, i još jedan nezaboravan lik, čijim ćemo se malim mudrostima često (i rado) vraćati. <3 

____________________________________

Kako do knjige: https://stilus-knjiga.hr/proizvod/macak-koji-je-poucavao-zen/