petak, 13. ožujka 2015.

ISTINA O SLUČAJU HARRY QUEBERT, Joël Dicker

Izdavač: Fraktura, 2014.
[franc. La Vérité sur l’Affaire Harry Quebert]


30. srpnja 1975. godine u gradiću Aurora u New Hampshireu, SAD, nestala je petnaestogodišnja djevojčica, Nola Kellergan. Zadnja osoba koja ju je vidjela živu, svu krvavu i kako bježi od nekog progonitelja, ubijena je u svojoj kući. Ubojica nikada nije pronađen, kao ni nestala djevojčica.

33 godine kasnije, Marcus Goldman prolazi kroz spisateljsku krizu. Nakon romana prvijenca, koji je prije dvije godine doživio ogroman uspjeh, Marcus ne pronalazi inspiraciju za drugi roman, a rokovi su sve bliže. Očajan, traži savjet od svog sveučilišnog mentora, renomiranog pisca Harrya Queberta, s kojim je dobar prijatelj i kojeg je znao često posjećivati u njegovoj kući u Aurori. Kada ga i ovaj put Harry pozove u posjet, da ondje u miru pokuša napisati svoju knjigu, Marcus prihvaća, ali se i dalje muči s inspiracijom. Sjedeći u Harryevoj radnoj sobi, istoj onoj u kojoj je Harry napisao svoj vrlo cijenjeni roman 'Porijeklo zla' (roman koji ga je proslavio), Marcus se baci na malo istraživanje ne bi li ga nešto u toj sobi inspiriralo da i on napiše sljedeći veliki roman, te pronalazi skrivenu kutijicu punu slika i pisama - naslovljenih na Nolu Kellergan, i to datiranim iz doba netom prije nego što je nestala. Harry priznaje Marcusu da je prije svih tih godina bio u vezi s Nolom - zabranjenoj vezi, budući da su njemu tada bile 34, a njoj 15. Također mu priznaje da je Nola bila jedina žena koju je ikada volio, razlog zbog kojeg se nikada poslije nije zaljubio i nikada se nije oženio, te je njegova knjiga, 'Porijeklo zla', napisana upravo za nju i njihova je ljubav poslužila kao tema toj knjizi.

Nešto kasnije, na Harryevom posjedu pronađene su ljudske kosti, za koje se zatim utvrđuje da pripadaju Noli Kellergan, koja je, kako se čini, bila ubijena na dan na koji je nestala. Zajedno s Nolom pronađen je i rukopis 'Porijekla zla' s posvetom 'Zbogom, moja draga Nola'. Svi dokazi upućuju na Harrya, koji je odmah uhićen, činjenica da je njegova knjiga napisana za Nolu i da veliča ljubav 34-godišnjaka i 15-godišnjakinje izaziva opću sablazan javnosti, a jedini koji vjeruje da Harry to nije učinio je Marcus. Uzevši si u zadatak da otkrije istinu o tome što se dogodilo prije 33 godine, Marcus počinje istraživati i postavljati pitanja stanovnicima Aurore, pitanja koja ne žele baš svi da budu postavljena...

Ovaj roman iznimno je kompleksno djelo, to je priča u priči u priči, s brojnim likovima i brojnim pitanjima na koja treba odgovoriti. Ona nam predstavlja priču ne samo o jednom liku i jednom događaju, jednom misteriju koji treba riješiti, već priču o cijelom jednom američkom gradiću i gotovo svim njegovim stanovnicima. U fokusu zbivanja je, dakako, sam slučaj ubojstva od prije 33 godine i zabranjena ljubav odraslog muškarca i tinejdžerice, ali iza kulisa odigravaju se i druge priče: priča o prijateljstvu studenta i mentora, priča o zaljubljenosti u pogrešnu osobu, priča o obiteljskoj tragediji i njenim posljedicama.

Roman je podijeljen u 3 dijela, od kojih se svaki sastoji od poglavlja označena brojevima koji idu naopako, od 31. naniže. Svaki broj poglavlja predstavlja jedan od savjeta koji je Harry Quebert svojedobno dao Marcusu, a koji se odnose na to kako pisati i kako napisati dobru knjigu. Ako i sami pišete, neki od ovih savjeta mogli bi vam dati inspiraciju.

Radnja romana ne teče kronološki, već se događaji u sadašnjosti izmjenjuju s onima iz 1975. godine, pri čemu se u fokusu radnje ne nalaze uvijek isti likovi, već se i oni izmjenjuju. Ovako vam to možda zvuči kao da je roman teško pratiti, ali zaista nije - bez obzira na to kako su kronološki poredani i na koga se od likova odnose, događaji teku smisleno i cjelovito, i, poglavlje po poglavlje, otkrivaju nam sve više pojedinosti koje rasvjetljuju okolnosti ubojstva starog 33 godine.

Roman ima preko 600 stranica, a pročitala sam ga u samo 2 dana, jedne noći čitajući do sitnih sati jer jednostavno nisam našla mjesto na kojem bih mogla stati - svako poglavlje završi baš dovoljno napeto i zagonetno da jednostavno moraš saznati što će se sljedeće dogoditi. Radnja je veoma napeta, jedno odgovoreno pitanje postavlja drugo, a tek otkriveni događaj iz prošlosti odmah vodi k nekom sljedećem, kojeg tek treba otkriti. Moram ovdje spomenuti i da su likovi sjajno karakterizirani, do zadnjeg su detalja uvjerljivi, a stil pisanja je na visokoj razini i mislim da Dicker ovim romanom može ponosno stati uz bok nekim od najvećih renomiranih svjetskih književnika (gotovo je teško povjerovati da autor još nema ni 30 godina)!

Gledano u okviru trilera, ovaj triler kao da stoji 'naopačke': na početku, kada se tek otkrije Nolino tijelo, čini se da je cijeli slučaj prilično jasan - svi dokazi upućuju na Harrya, sve okolnosti se s tom pričom poklapaju, gotovo kao da već na samom početku imamo riješeni slučaj. Marcusovim istraživanjem dolazimo do nekih novih otkrića, ali kao da i ona u početku samo još više potvrđuju početnu pretpostavku i Harryevu krivnju. No, kako se radnja zapliće, počet ćete sumnjati u tu početnu pretpostavku, i tražiti druge krivce, ali odmah ću vam reći da ovo nije jedan od onih romana u kojem ćete lako pogoditi što se zapravo dogodilo i tko je krivac: sumnjat ćete u nekoga, pa u još nekoga i graditi teorije, dok će se radnja komplicirati, na listu sumnjivaca dodavat ćete sve više i više likova, u jednom trenutku će vam se možda činiti i da su baš svi to mogli učiniti, ali točno je da, kako su ovaj roman opisali u Timesu: “Vrhunski literarni triler... Prije ćete izludjeti nego pogoditi istinu.” Potpisujem.

Ako ste spremni 'izludjeti', predlažem da se uhvatite čitanja. Vjerujte mi, uživat ćete u svakoj stranici.