četvrtak, 26. ožujka 2015.

LEGENDA, Marie Lu

Izdavač: Urban Reads, 2014.
1. knjiga istoimene trilogije
[eng. Legend]


U ovom distopijskom svijetu vladaju dvije sile: Republika koja je u ratu sa Kolonijom. Republika je podijeljena na razne sektore, a knjiga je podijeljena na dva pripovjedača - Daya i June. Day je najtraženiji kriminalac, a June je wunderkid (najpametnija i najsposobnija djevojka u Republici) i jedino je ona dobila najveći broj bodova na Ispitu kojeg svaki desetogodišnjak mora položiti i koji mu određuje budućnost u Republici, te jedino June može uloviti Daya koji je optužen za ubojstvo njenog brata. I onda priča počinje.

U Republici vlada kuga. I to u siromašnim sektorima. Day skuplja novce kako bi mogao kupiti lijek za svog brata. Sve kuće koje imaju zaraženog člana imaju označena vrata sa X, ali Dayova kuća je označena drugačije - sa X i crtom koja prolazi kroz sredinu. Što znači ta čudna oznaka? Što se stvarno događa u Republici? Što će June saznati u potrazi za ubojicom svog brata, je li Republika tako čiste savjesti i je li Day stvarno tako opasan?

Knjiga je kratka i uzbudljiva. Day je pametan, hrabar, odlučan, a isto takva je i June. Oboje dijele iste vrline. I oboje žele pravdu. Knjiga je napisana u prvom licu i to naizmjence - malo Dayevom, malo Juninom. I svatko donosi drugu priču, koja se na kraju spoji u zaplet koji ne očekujete.

Uzbudljiv i neočekivan prvijenac Marie Lu. Ona stvara potpuno novi distopijski svijet,koji na površini funkcionira relativno dobro, ali ispod toga, istina je još gora. Ova knjiga se ne ispušta.

[Josip Labaš]